Gymnastik – bra allroundträning

Röstångagymnasterna finns i både Röstånga och i Kågeröd och samlar både barn och vuxna med samma passion – gymnastik.
– Gymnastik är väldigt bra allroundträning. Man tränar upp både rörlighet, smidighet och styrka och blir mycket piggare, säger Tina Nilsson, som är ansvarig för vuxenträningen i Röstångagymnasterna.

Barn och föräldrar tränar ihop

Röstångagymnasterna har funnits sedan 1995. I föreningen finns 60 barn, 50 truppgymnaster och 25 vuxna. Man arrangerar gymnastikträning för både barn och vuxna. På de minsta barnens (0-4 år) pass kan även föräldrarna medverka och träna med sina telningar.Då kan även föräldrarna vara med och träna med sina telningar. När barnen fyller fem kan de börja träna i lite mer organiserad form.
– Det är en förberedelse för truppgymnastik, och det är våra egna gymnaster som håller i den träningen.

Truppgymnastik

Ungdomarna i Röstångagymnasterna sysslar alltså med truppgymnastik, där man tävlar i matta, hopp och fristående. Det gäller att vara så synkroniserade som möjligt och göra samma rörelser precis samtidigt.
– Våra ungdomar tävlar mest i Skåne, och de äldre gymnasterna har bland annat varit med på junior-SM, säger Tina Nilsson.

Traditionens makt

Röstångagymnasterna erbjuder även olika vuxenpass såsom step up och hälsogympa. Precis som i de flesta andra gymnastikföreningar så är det en ganska överväldigande kvinnlig majoritet. Traditionens makt är svår att bryta med andra ord.
– Det är ju så att man väljer vad kompisarna väljer – och eftersom inte så många killar sysslar med gymnastik så blir det inte att fler börjar heller tyvärr. I den allra yngsta gruppen har vi lika mycket pojkar som flickor, men när de kommer upp mot skolåldern är det andra sporter som lockar killarna, säger Tina Nilsson.