Donnez ska ta sista steget

De har efter många års ”harvande” på mindre spelställen blivit heltidsmusiker, har en fullbokad spelplan och ett nysignerat kontrakt med skivbolagsjätten Sony Music. Nu ska Donnez från Perstorp kröna ett succéartat år med deltagande i Dansbandskampen.

– Det ska bli jäkligt kul och spännande. Man vet ju aldrig var det tar vägen, men det ska förhoppningsvis bli en rolig karusell att hoppa på, säger kapellmästaren och sångaren Donald Laitila.

Förändringar i formatet

Dansbandskampens format bjuder i år på en hel del förändringar. De två föregående årens ”herre på täppan”-format är bortplockat. Nu är det istället ett mer Idol-liknande upplägg som gäller. Alla
orkestrar spelar varsin coverlåt varje vecka, publiken röstar och den orkester som får minst röster åker ut. Till slut finns tre band kvar som tävlar mot varandra i den stora finalen framåt jul. Dessutom finns varje vecka en jury av dansare med som bedömer dansbarheten. Regelförändringar som kan komma att gynna Donnez.
– Det är ju en hel del nya band med, och det är kanske inte alltid de har koll på vad som fungerar att dansa till. Vi har gjort våra ”hundår” på dansbanorna och har verkligen lärt oss vad som går hem och vad som inte fungerar, säger Donald Laitila.

Raketfart sedan förra sommaren

Donnez har alltså funnits i nästan tio år. Man började spela ihop redan på gymnasiet, och från den tiden är Donald Laitila och Pontus Björk kvar. Bandet sökte till Dansbandskampen redan förra året, men gallrades bort i den allra sista omgången. Något som var tråkigt när det skedde, men som nödvändigtvis inte har varit till någon nackdel. Det senaste året har det nämligen gått i raketfart för Donnez, som sagt, med både heltidssatsning och med skivkontrakt.
– Vi har kommit upp på en nivå där vi spelar i hela Sverige och har lyckats bygga upp ett bra rykte. Vi är precis hemkomna från vår första Norrlandsturné. Det var kul att få möta en ny publik.

Erfarna bolagskollegor

Skivkontraktet med Sony Music är alltså redan signerat och det ska släppas ett album under hösten. Om det blir innan eller efter Dansbandskampen är inte bestämt än. Och som knutna till Sony Music har man finfint sällskap.
– De har inte så många dansband, men de som finns där är Larz-Kristerz, Titanix och Torgny Melins. Vi har pratat en del med Larz-Kristerz, och de har berättat om hur livet förändrades för dom när de vann Dansbandskampen 2008. Det är bra att prata med folk som vet hur det är.

Till sist, hur karaktäriserar man då Donnez sound?
– Vi spelar traditionell dansmusik. När vi var i Norrland sa många att vi lät som en blandning mellan Streaplers och Lasse Stefanz, och det är ju smickrande. Vi kör mycket eget material också som går i den stilen.