Lyckad vänortsträff i Finland

I början av juli genomfördes en vänortsträff där en delegation på 65 personer från Klippan och även ett sällskap från norska Sande besökte finska Akaa. Bakom arrangemanget står Klippans kommun och Föreningen Norden. Sten-Olov Nilsson från Föreningen Norden skickade ett brev till Söderås Journalen där han berättade om vad som skett under vänortsträffen. Detta kan du läsa här nedan:

Vänortsträff i finska Akaa 2-4 juli 2010

65 personer från Klippan deltog i vänortsträffen i finska Akaa tillsammans med tillresande norrmän från vänorten Sande i Vestvold. Klippan-
gruppen utgjordes av Klippans Ungdomsorkester, ett P 14-lag från Ljungbyheds IF samt representanter för Föreningen Norden och Klippans kommun. Akaa är kommunnamnet på sammanslagna Viiala och Toijala. Efter den danska kommunreformen har tidigare vänorten Sakskoebing upphört att fungera som kommun, varför dansk deltagande tyvärr saknades.

Ungdomsorkestern hade redan före avresan framfört önskemålet att få spela mycket. Så blev det också! Nio spelningar från ankomst fredag lunch till avfärd söndag lunch! Spelningar bl a på torget i Viiala, på torget i Toijala, kyrkokonsert, kilometerlång marsch från Toijala centrum till öppnandet av en miljökonstutställning vid Nahkiala älv. Därtill spelning vid den för allmänheten öppna festkvällen på Hirvialhoskolan på lördagskvällen samt på söndagsförmiddagen vid Tokmanni köpcentrum innan det var dags för de tre nationalsångerna vid vänortsträffens avslutning.

Ungdomsorkestern hade under dirigenten Magnus Westers ledning förberett sig väl. Som en ”hjärtknipare” spelades Finlandia vid kyrkokonserten till allmän förtjusning men dessutom tog man publiken med storm genom att inte bara spela utan att där utrymme så gavs genomföra figurativ marsch till musiken. Allt under drygt 30 graders värme! Ungdomsorkestern blev träffens favorit bland deltagarna och orkesterns egna favoriter blev vattenbärarna!

P 14–laget från Ljungbyhed under Ernie Larssons och Tommy Anderssons ledning kämpade väl på Haihunkoski Stadium mot de storväxta norska grabbarna från Nordre Sande. Dock förgäves. Betydligt jämnare blev det mot Toijalan Pallo och likaså finska Janakkalan Pallo.

Även om man inte lyckades ta hem någon seger gick man i alla fall inte mållösa från planen. Viktor Madsen och Emil Ohlsson svarade för målskyttet!

Vänortsträffarna har i många år genomförts vartannat år enligt ett rullande schema. Frågan om fortsättningen löstes snyggt av Klippans officiella representanter med det under ovationer och till fanfar framförda budskap: ”Välkomna till vänortsträff i Klippan år 2012!”