Kan vara skillnaden mellan liv och död

En så kallad hjärtstartare, eller defibrillator, som det egentligen heter, kan vara skillnaden mellan liv och död när en person faller ihop med hjärtstillestånd. Detta har Lions Klippan tagit fasta på. Man har nämligen införskaffat och placerat ut hjärtstartare i ICA-butikerna i Klippan (Kvantum och Supermarket) och Östra Ljungby (Eriks Lanthandel).

– Vi har gjort en deal med respektive ICA-handlare där vi står för 50 procent av kostnaden och de för 50 procent. En hjärtstartare är mycket enkel och pedagogisk att använda, och ska ses som ett komplement till traditionell hjärt- och lungräddning, säger Carl-Axel Wilhelmsson från Lions Klippan.

Stort engagemang

Tisdagen den 10 augusti samlades 20 anställda från de tre ICA-butikerna i Lions lokaler i Klippan för utbildning på hjärtstartarna. Bakom utbildning stod Civilförsvarsföreningen i Klippan.
– Det var mycket trevligt att se ICA-personalens engagemang. Att de är villiga att stå beredda att rycka in och hjälpa en medmänniska är stort, säger Carl-Axel Wilhelmsson.

Bra öppettider

När Lions Klippan kom med initiativet om hjärtstartarna nappade ICA-butikerna i Klippan och Östra Ljungby direkt. Man för diskussioner med några butiker till. Apparaterna ska finnas på centralt belägna platser, och gärna i någon affär som har öppet så länge som möjligt.
– ICA öppnar vid 9 och stänger inte förrän 21 sju dagar i veckan, så det kändes självklart att höra om de var intresserade. Förhoppningsvis ska hjärtstartarna inte behöva användas, men i ett akutläge kan det vara ett bra hjälpmedel tills ambulansen kommer.