Äntligen dags för Ljungbyheds Gammelmarknad!

Nu börjar det återigen dra ihop sig till Ljungbyheds Gammelmarknad. Den 20-21 augusti fylls Ljungbyhed av mellan 10- och 15 000 personer som handlar, umgås, äter och dricker gott.
– Det är viktigt för oss som köpmän och företagare att marknadsföra Ljungbyhed, och Gammelmarknaden är en viktig del i det, säger Bo Rosengren, ordförande i Ljungbyheds Köpmanna- och Företagarförening.

Upp till 150 knallar

Mellan 120 och 150 knallar kommer till Ljungbyhed under marknadshelgen. Många är gamla stammisar, men det tillkommer även nya varje år.
– Det ringer folk ända in i det sista som vill ha plats, säger Bo Rosengren.
Marknadsstånden slingrar sig runt centrala Ljungbyhed, men området kring Storgatan är det mest populära.
– Det finns en oskriven knallelag som säger att om man varit på samma ställe i tre år så behåller man den platsen, berättar Bo Rosengren.

Porscheklubb på Ljungbyhed Park

Som vanligt har Ljungbyheds Gammelmarknad ett fullspäckat program som du kan läsa här intill. När Söderås Journalen intervjuar Bo Rosengren berättar han om ytterligare en lite ”inofficell” programpunkt som tillkommit på slutet. Det är nämligen så att Porsche 356 Klubb Sverige har sitt årliga riksmöte på Ljungbyhed Park samma helg som Gammelmarknaden äger rum. Porsche 365 Klubb Sverige värnar om den ursprungliga Porschemodellen, som tillverkades 1948-1965. Under sitt paraply samlar man även klassiska modeller som till exempel 911, 912, 914 och 550.
– Det finns planer från deras håll på att köra runt i Ljungbyhed. Om folk är intresserade så kan man få åka en tur med någon av klubbmedlemmarna. De kommer att finnas på Nockes på Klostergatan under fredagseftermiddagen, säger Bo Rosengren.

Vakter över natten

Nytt för i år är att Bo Rosengren och hans arrangörskollegor har organiserat vakthållning över marknadsområdet över natten. Detta för att minska bråk och skadegörelse framåt nattkröken.
– Vi nattvandrade själva förra året och det hade en god inverkan.
Polisen ställde också upp och tog sina rundor under båda kvällarna, de gjorde en fantastiskt god insats. Därför tror vi att det ska bli ännu bättre om man även kompletterar med vakter.