Ett hus fullt av ung energi!

Tiden går fort när man har roligt. Kulturhuset Sågen på Ängelholmsgatan har nu ett drygt halvår på nacken. Idén att samla alla möjliga former av kultur under samma tak har blivit en riktig succé.
– Framför allt musikbiten har fungerat alldeles ypperligt. När vi startade i höstas hade musikföreningen MIC 40 medlemmar, idag har man dubblat det antalet, och det ökar ännu mer hela tiden, säger Mötesplats Sågens föreståndare Janåke Karlsson.

Billig replokalshyra

Även antalet band i Klippan har ökat. Janåke Karlsson har kontinuerlig kontakt med Studiefrämjandet i ärendet, och har koll också på detta.
– I höstas fanns runt 10 band, senaste gången jag kontrollerade med Studiefrämjandet var det antalet uppe i 28!

Anledningen till musiksuccén beror enligt Janåke Karlsson på tre anledningar: Det utökade lokalutrymmet, goda insatser från Studiefrämjandet och förmånligt låga hyresavgifter.
– Behovet har varit så stort att vi inte fick in fler i lokalerna vid gamla elverket. Sedan har Studiefrämjandet underlättat mycket. Hade inte Studiefrämjandet funnits hade inte MIC gjort det heller. Sedan är det väldigt billigt att vara med i MIC. Det räcker att betala 550 kronor om året för att få repa. I andra kommuner tror jag att replokalshyrorna ligger på 1000-1500 kronor, i månaden.

Gymnastikhall med högt tak

Men Sågen är inte bara musik. Klippans Friidrottsklubb har sedan ett par år tillbaka förlagt all inomhusträning i lokalerna på Ängelholmsgatan. Klippans Gymnastikkrets håller också på att etablera sig här.
– KGK bygger en gymnastikhall med hjälp av bidrag från kommunen och från Skåneidrotten. De har bland annat byggt en trampolinhall här som är helt outstanding, och som också möjliggör att friidrottarna kan träna stavhopp.

Att fler och fler idrottsföreningar hittar till Sågen är glädjande enligt Janåke Karlsson. Förutom att det blir ännu mer liv och rörelse så frigör det också plats på andra idrottsanläggningar runtom i Klippan.
– Till hösten kommer gymnasterna att vara här nere fullt ut, och det betyder att det blir många halltider över i idrottshallen där de haft sitt hjärta tidigare.

Mycket musik under våren

Under våren och sommaren är det många musikprojekt på gång. Den 9 april spelar Waterdog på Sågens scen, och den 2 maj är det premiär för gymnasieskolans ”Musical highlights” nere i friidrottshallen. Fjolårets uppsättning av
”Joseph and his amazing technicolor dreamcoat” blev en succé och nu kommer ett nytt gäng duktiga elever att uppträda, allt under ledning av Louise Ljungberg och Gordon Marsh, precis som förra året.

En rockvecka i mitten av juli är också under
planering.
– Tanken är att vi ska ha konserter måndag-
onsdag-fredag, säger Janåke Karlsson.