Ny pokal för svenska mästarna i damishockey

Inför första matchen i SM-finalen mellan Modo Hockey och Luleå HF/MSSK avtäcktes den nya SM-pokalen Kronprinsessan Margaretas Pokal. Pokalen kommer att delas ut till SM-vinnarna från och med i år.

Kronprinsessan Margareta (1882–1920) var en pionjär för svensk damidrott. År 1908 bildade hon Sveriges första bandylag för kvinnor, Kronprinsessans HK. Bandy kallades vid tiden för hockey.

Kronprinsessan Margaretas Pokal är tillverkad av guld­smedsmästare Leif Åke Andersson i Klippan. Alla delar är handsmidda från 1 millimeter silverplåt. Pokalen har en sockel av ekträ och är 22 cm bred, 48 cm hög och väger 3 kg. På sockeln finns alla tidigare SM-vinnare från Nacka HK 1988 till Luleå HF/MSSK 2023 ingraverade, och det finns utrymme för ytterligare 81 vinnare.

– Det är en känsla av glädje nu när pokalen är färdig. Tänk så många spelare och ledare som kommer att kämpa under kommande år för att få lyfta Kronprinsessan Margaretas Pokal. Det är få förunnat att få vara med och lämna ett så stort och långvarigt avtryck, säger guldsmeds­mästare Leif Åke Andersson.