Foto: Shutterstock

Dags att fira nationaldagen!

Nu har norrmännen precis firat ”syttende mai” och Sveriges och Danmarks nationaldagar är precis runt hörnet.

Sveriges nationaldag

”Varer svenske” sägs vara Gustav Vasas valspråk som fick spridning via Daniel Fällströms dikt, skriven 1892. Carl Milles in­spirerades av denna dikt när han skrev ”Warer Swenske” på sockeln till sin staty av Gustav Vasa på Nordiska museet. Uppmaningen handlar om att stå upp för sitt land.

Våren 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm på initiativ av Skansens grundare Artur Hazelius. Festen fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest. Firandet av Sveriges nationaldag var född. Anledningen till att Sverige firar nationaldag just den 6 juni är att det var det datumet år 1523 som Gustav Vasa kröntes till svensk kung varpå unionen med Danmark upplöstes. Samma datum år 1809 fick vi även en ny regeringsform då det gustavianska enväldet ersattes med en konstitutionell författning. 1916 blev det datumet svenska flaggans dag och 1983 Sveriges nationaldag och från 2005 även nationell helgdag.

Dansk nationaldag (nästan)

Danmark fick den 5 juni 1849 sin första hyfsat demokratiska grundlag. Då gick Danmark från att ha varit ett kungligt envälde till att bli en konstitutionell monarki. Sedan 1849 har grundlagen ändrats tre gånger – 1866, 1915 och 1953 – alla gånger den 5 juni. Varje år firas dagen med att olika politiker håller tal runt om i landet, då dagen ofta också ses som ett firande av den danska demokratin.