Generationsskifte på Hemköp

Deras föräldrar, Fia och Lars Andersson, köpte butiken 1993. Nu, 30 år senare, är det dags för generationsskifte när systrarna Jessica Moline och Jonna Andersson tar över efter sin pappa.
– Vi är uppväxta med butiken, men det har aldrig funnits någon förväntan om att vi ska ta över. Mamma och pappa har aldrig någonsin haft det kravet på oss. Det har varit skönt att slippa den pressen, säger Jessica som nu tar över butiken tillsammans med sin lillasyster.

Systrarna hade befunnit sig på olika håll sedan gymnasiet, när de 2010 återvände till hemstaden och föräldrarnas butik när deras mamma blev sjuk. Året efter förlorade de sin mamma och systrarna valde då att stanna och hjälpa sin pappa med butiksdriften till 2015.
– Vi har båda rest, utbildat oss och gjort annat i många år. Men när mamma gick bort blev det självklart att kliva in och avlasta pappa. Att vi nu tar över butiken är ett beslut som har fått växa fram över en lång tid, säger Jonna.

Efter många år i butiken och fyra år som krogägare är systrarna är vana vid att arbeta tillsammans.
– Vi är rätt impulsiva så när en lokal blev ledig i Klippan slog vi till och drev en restaurang i fyra år. Det var sjukt mycket jobb, men det var otroligt roligt och lärorikt, säger Jessica.

2019 återvände de tillsammans till sin pappas butik. Processen kring generationsskiftet har egentligen pågått sedan dess men våren 2023 fattades beslutet.
– Snart har vi alla papper på plats också, säger Jessica som uppskattar att få driva butiken tillsammans med sin syster och med sin pappa som mentor och bollplank.
– Pappa är inte pensionär än, så han kommer att finnas kvar i driften. Det är en stor trygghet för oss, tillägger hon.
– Det känns också som en styrka att vi är två, inte minst nu när det är lite motigare att driva butik, säger Jonna.

Systrarna tar över butiken i en tid då hela branschen har brottats med stora volymtapp och lågpris lockar allt fler kunder. Kon­kurrensen lokalt har också skärpts i och med nyetablering Willys en mil från Ljungbyhed.
– Det känner vi givetvis av, vi tappar lite kunder. Men som en kollega sa till oss: Det är inte svårt att driva butik när allt går bra, men det är under tuffare tider som man lär sig mest. Vårt hjärta finns i den här butiken och vi ska jobba hårt för att hålla kunderna kvar i byn, säger Jessica.

Hela butiken blåstes ut för ett par år sedan, bara skalet av väggar, golv och tak behölls. Så butiken som systrarna tar över är väl rustad för framtiden.
– Nu i höst har vi finslipat på den omgörningen för att få en så optimal butik som möjligt. Nästa år kommer vi fortsätta jobba med fokus på prisvärde. Men också på det gör oss unika här – vår populära catering och deli. Vi måste belöna våra trogna kunder så att de inte väljer en anan butik trots de tuffa tiderna, säger Jonna.

Att ta över familjebutiken har inte varit ett självklart val för systrarna, men nu runt 40-strecket har de båda landat i att det är rätt val för dem.
– Vi har fått en ännu starkare relation efter att mamma gick bort. Vi tycker inte alltid lika, men kan vara raka och ärliga utan att det gör något. Livet är för kort för smågnabb, säger Jessica och får medhåll från sin syster:
– Vi är överens om att detta ska vara en rolig resa. Vi ska göra på vårt sätt. Nu har vi nått en punkt i våra liv där vi båda vill ta över och det känns jättekul att få göra det här tillsammans.