UF och draknäste

Elever på Ekonomiprogrammet och Handelsprogrammet på Åbyskolan kan välja att driva UF-företag i årskurs tre. UF står för Ung Företagsamhet. UF-företag är en form av företag som drivs i utbildningssyfte där elevernas kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap tränas och utvecklas.

Mångårig lärare för Ung Företagsamhet är Lars-Göran Borgkvist som är lyrisk över sina elever varje år.

– Eleverna som deltar i Ung Företagsamhet får erfarenheter och kunskap som de har nytta av resten av livet. Det kan vara som företagare eller anställd, köp av bostadsrätt eller aktiv i en förening. De lär sig vad det innebär att starta och driva företag och de måste ta en hel del initiativ.

Draknäste

I januari fick UF-företagen presentera sitt företag och sin affärsmodell för en jury som bestod av personer från SEB och kommunens näringslivsavdelning. På scen höll de presentationer av sitt företags mål, syfte, affärsplan och marknadsföring. Draknäste innebär att eleverna får pröva sina affärsidéer inför en potentiell grupp av investerare. Draknästets viktigaste uppgift är att ge feedback på presentationen och affärsidéerna.