Foto: Shutterstock

Kramas mer och håll dig frisk

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lördagen den 21 januari firades kramens dag. Att kramas är en hälsokur som heter duga. Varje kram frigör hormonet oxytocin som kan minska blodtryck, reducerar stresshormonet kortisol och som boostar immunförsvaret. En riktig hälsokram utförs med lagom tryck. Det är viktigt att inte kramas för löst (eller för hårt) utan hålla om ordentligt och trycka till alldeles lagom. Själva trycket i kramen stimulerar den del av nervsystemet som gör oss lugna. Lika viktigt är det att inte släppa för snabbt. När vi kramas frisätts hormonet oxytocin, ett av kroppens bästa må-bra-ämnen, som också underlättar anknytning. Men det krävs en lite längre kram, 10-20 sekunder, för att frisättningen ska kicka igång. Kramas mer helt enkelt!