Söderåsportalen.se

Gott nytt år!

Ännu ett år har gått och det ena orosmolnet efter det andra har tornat upp sig över världen och kastar skuggor över vår del av världen. När vi nu ska fira jul med släkten och skåla in ett nytt år med vänner, låt oss gemensamt önska oss fred, välgång och bättre tider.

Seden med att avge nyårslöften är en sedvänja från vikingatiden och dess julgillen. Det sägs att vikingarna uttalade ett löfte om vad man skulle åstadkomma och förbättra under det kommande året över ”Brage-bägaren”. Den äldsta formen av nyårslöften. Nyårsafton är annars inget traditionellt firande vilket till största del beror på att vi endast använt vårt nuvarande kalendersystem sedan år 1735. Nyårsseder och traditioner är främst moderna påfund.

Något som inte förändrats genom historien är att då som nu oroade sig människor över framtiden, sin försörjning och kärleks- och familjelivet. Det är vardagen som berör oss främst, det lokala. På samma sätt engagerar vi oss i det lokala föreningslivet där vi själva eller våra barn är involverat i. Kan vi omvandla engagemanget och omtanken om det lokala och nära till att stötta lokala företag och butiker kan vi hjälpas åt att skapa förutsättningar till ett levande centrum med butiker och kaféer.

Det finns ingen motsats mellan att handla lokalt. Agenda 2030 innehåller hållbarhetsmål för alla människor i alla länder – men det som ska hända globalt måste göras lokalt. Vi behöver på alla sätt stötta våra lokala företag och butiker, så de som finns blir kvar.

I Sverige har vi en försörjningsgrad på livsmedel som är cirka 50 procent. Det betyder att en stor del av det kött vi äter importeras. Så vad kan vi göra för att både tänka på våra lokala producenter, djuren, miljön och klimatet? Vi har några av de främsta gårdsbutikerna i landet i Klippans kommun, tänk globalt men handla lokalt.

Det finns massor av enkla saker att göra för att bidra till en bättre värld, ett levande lokalsamhälle och ett bättre 2024. Med det vill jag önska god jul med hopp om ett gott nytt år!

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare