Söderåsportalen.se

Sverige fyllde 500 år

Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni. 

Heidenstams diktvärld av hembygdslängtan och fosterländsk medborgerlighet präglade bilden av Sverige under många år och det finns fortfarande mycket att lära av hans språk och dikter. Heidenstam reste runt i världen och upplevde kulturer och länder med möjlighet att stanna kvar var som helst, kom till insikt att det var viktigare att bli hemmahörande någonstans. Vi är ett öppet land och ett inkluderande samhälle. Precis som begreppet fosterland är omfamnande och likt i en familj finns det inget krav på att vara född här, utan är du fostrad och har din känslomässiga hemvist här är du en i familjen.

Midsommar är det svenskaste vi vet idag, men det är samtidigt en regional högtid då vi firar med olika typer av majstänger, folk­dräkter, spelmanslåtar och lokala delikatesser, helt utan politiska diktat från ovan. Midsommarfirandet lever vidare för att människor vill ha det så, och det står var och en fritt att delta.

Det Gustav Vasa gjorde som kung var att tvångsreformera oss och beskatta oss hårt. För oss här nere blir vi först 1658 en del av kungariket Sverige. Oavsett hur länge vi bott i landet finns det en längtan efter rötter och stenar som vi kallar hembygd.

”Jag längtar hem. Jag längtar, var jag går 
–men ej till människor! Jag längtar marken,
jag längtar stenarna, där barn jag lekt.”
V. Heidenstam – Ensamhetens tankar

Kalla det vad du vill men vi har en gemenskap och tillit till varandra här vi bor. Vi handlar lokalt, har ett fantastiskt utbud av gårds­butiker och platser att vara stolta över. Det är vår styrka.

/Daniel Kristensson, ansvarig utgivare