Fantastisk och engagerad lärare som brinner för att ge en bra utbildning

”En sockerbagare han bor i staden. Han bakar kakor mest hela dagen”. Alice Tegnérs klassiska visa från 1895 får oss att minnas barndomen och väcker positiva associationer till bakverk. I verkligheten utbildas vuxna elever till mer än sockerbagare. 

På Vuxenutbildningen får du en utbildning till både bagare och konditor, två kreativa yrken där känsla för smak, färg och form är viktig. Några av eleverna som utbildar sig just nu är; Hanna, Sana, Jörgen, Molly, Emma och Carolina. 

Att det är en utbildning du längtar till varje dag ser läraren Carina
Åkesson till. Med ett stort engagemang, yrkeskunskap och kontakter i branschen fungerar Carina som navet i hjulet. Glädjen och stoltheten över yrket gör att eleverna får utbildning i världsklass.

– Det finns en brist på duktigt folk som vill jobba inom yrket. Det innebär en del obekväm arbetstid och det är fysiskt från och till. Bra om man har en förmåga att samarbeta med andra. Yrket kräver att man fungerar ihop med andra. Är du beredd att satsa är det världens roligaste yrke, berättar Carina.

Eleverna bakar och har försäljning av sina matbröd, vetebröd, bakelser och tårtor utvalda torsdagar, vilket är uppskattat av de som kommer och köper med sig hem. 

Elevernas perspektiv

Det blandas teori och massor av praktik där eleverna får lära sig baka, arbeta med kavlade degar och att tillverka konditorivaror som bakelser och tårtor men även konfektyrer och choklad. När vi frågar eleverna vad som är bäst med utbildningen så svarar de samma sak.

– Vi har en fantastisk och engagerad lärare som brinner för att ge oss en bra utbildning, säger Jörgen.

Jörgen framhåller även att det är en bra blandning av teori och praktiskt arbete och att man verkligen får jobba med det man utbildas till. Emma och Hanna lever sina drömmar efter de kom in på utbildningen. Emma berättar att hon ville gå utbildningen redan när hon skulle söka till gymnasiet men att det är först nu hon tagit steget och Emma älskar varje dag. Alla dagar är fantastiska, läraren och klasskompisarna är helt underbara enligt Emma. Hanna har samma åsikt.

– Det finns inget roligare yrke, det är en dröm att få jobba med händerna och att vara kreativ. För egen del är det en barndomsdröm som går i uppfyllelse. När jag är ledig sitter jag och läser recept och bakar med familjen, säger Hanna.

Som konditor är det viktigt att ha en kreativ förmåga, att utforma och dekorera bakverk kräver blick för färg och form. 

– Baka är roligast, det har jag alltid tyckt. Just nu är jag inne på att jobba med praliner. Allt är lärorikt på utbildningen och du hittar saker du inte visst var så kul, som att tillverka praliner. Du ser själv din utveckling och alla härliga klasskompisar gör att det här är världens bästa utbildning, förklarar Molly.

Två av eleverna som gjort en stor personlig resa är Carolina och Sana. Carolina berättar om hennes egen resa som gått från sjukskrivning till att se en framtid inom yrket.

– Utbildningen är bred och ger dig många möjligheter. Just nu är jag inne på att bli bagare men det ändras allteftersom vi får testa på olika saker. Den kreativa delen är absolut roligast och ju mer vi lär oss desto mer kreativa tillåts vi vara.

Sana fyller i och berättar att hon vill arbeta som konditor.

– Jag älskar att få vara kreativ och tillverka från start till klart. Det krävs ett visst handlag och känsla för att lyckas. Ingenting slår känslan av att lyckas med ett bakverk och att du kan se hur du utvecklats. 

Inte nog med att eleverna får en utbildning i världsklass, deras möjligheter till fast jobb efter utbildningen är stor då det råder brist på  både bagare och konditorer. Klippans vuxenutbildning ger dig en yrkesutbildning som du alltid kommer att ha nytta av.