Söderåsportalen.se

En hyllning till kvinnorna i Klippan!

Vi närmar oss internationella kvinnodagen som uppmärksammas den 8 mars varje år. Tar man en titt genom historien finns det många kvinnor som varit pionjärer och förebilder på olika sätt. I Ljungbyhed fanns Elsa Andersson, en svensk flygpionjär. Hon var den första svenska kvinnan som utbildade sig till flygare, aviatris, och sedermera även till fallskärmshoppare. En annan Elsa var Elsa Kristiansson, en av Sveriges första kvinnliga advokater som började hos advokat Henry Sjögrens juristbyrå i Klippan. En kort tid därefter gick Henry Sjögren bort och Elsa fick ensam ta hand om en väl­etablerad juristbyrå, vilken hon med framgång drev fram till sin död 1998 då hon var 78 år gammal. Den första svenska skådespelerska som fick en stjärna på Walk of Fame i Hollywood var Anna Q Nilsson. Hon blev även utsedd till USA:s vackraste kvinna och världens bästa skåde­spelare. 1921 köpte hon ett hus till sina för­äldrar på Tings­gatan i Klippan, döpt till ”Quirentia”.

Genom historien har det funnits många kvinnliga pionjärer med koppling till Klippans kommun. Idag har vi Heléne Lindquist som ligger bakom Bruksspelet, Anna-Karin Liljedahl som driver Norrehus tillsammans med konditorn Marica och Emilia Persson. Frida Simonsen är en annan pionjär som öppnat en grön frisörsalong utan giftiga ämnen i hårfärgerna och med ekologisk inriktning. Annika Christensen har satt Klippan på kartan genom att öppna ett café där allt är glutenfritt och mestadels mjölkfritt. Det finns otaliga exempel på kvinnliga entreprenörer och företagare i Klippans kommun som är starka förebilder i samhället och som förtjänar att uppmärksammas den 8 mars.

I Söderåsjournalen lyfter vi fram allt positivt i vårt närområde och uppmanar till lokal handel. Påfallande ofta är det kvinnliga entreprenörer eller idrottare som står ut. Vi på Söderåsjournalen är lika stolta över kvinnorna som männen, alla positiva exempel är värda att lyftas fram. Det bästa med framgångar är att de både inspirerar och smittar av sig.

//Daniel Kristensson, ansvarig utgivare