Skånska Glasbruket

Det har fastlagts att det förekommit glastillverkning i Skåne sedan början av 1500-talet. År 1691 anlade Göran Adlersteen Skånska Glasbruket, på egen­domen Henrikstorp, som tillhörde Herrevadskloster. 

Skånska Glasbruket, Perstorp, intog på sin tid en viktig plats inom den svenska glasindustrin. Sand som förbrukades hämtades från Finjasjön eller Sorrödssjöarna. Kvartsen bröts och hämtades från Attarp, Västra Torup. Fackmännen vid Skånska Glasbruket hämtades från Tyskland.

Göran Adlersteen dog 1713, när han under en middag fick ett ben i halsen och hur han än försökte, gick det inte att få bort. Göran Adlersteen var känd för att ha varit vig som ung, ställde sig på huvudet 73 år gammal, för att benet lättare skulle glida ut. Istället ramlade han baklänges och bröt nacken. 

En eldsvåda ödelade bruket samtliga byggnader Kristi Himmelsfärdsdagen den 20 maj 1762. Den skyldige fick sitt straff, blev spösliten på kyrkbacken i Perstorp och avförd till Varbergs fästning.

År 1914 startade Skånska Ättikfabriken ett glasbruk, som tillverkade hushållsglas och apoteksglas m.m. Dessutom tillverkades kristallglas som slipades till vackra vaser. Senare tillverkades flaskor för ättiksyra. 1936 lades glastillverkningen ner.