Skånes starkaste tonåring

När Skånes Starkaste man som arrangerats i Sjöbo under ett flertal år, i år avgjordes den 14 augusti var en av de tävlande den då 16-årige Axel Isberg från Kvidinge. 

Tävlingen fungerar som kval till Strongman SM och för Axel var det enbart ett deltagande för skojs skull. Axel blev dessutom yngst genom tiderna att genomföra tävlingen.
– Jag tyckte det verkade vara en kul grej och bra träning. Jag tränar styrkelyft i vanliga fall och såg det som en utmaning att testa mina gränser och tävla mot vuxna när jag anmälde mig till Skånes Starkaste man, säger Axel.

Till vardags går Axel på Åbygymnasiet, tekniskt program, när han inte tränar på gymmet. Det är annars på gymmet du träffar Axel när han tränar inför styrkelyftstävlingar. Till skillnad från tyngdlyftarna i Klippan har Axel ingen tränare.
– Jag tävlade i styrkelyft nyligen och tog 712,5 kg sammanlagt. Målet är att kvalificera mig till UVM nästa år, berättar Axel.

Axel är blygsam och vill inte framhäva sig själv men faktum är att han nosar på världsrekordet i sin viktklass och ålder. Med fortsatt träning och att han får hålla sig frisk är världsrekordet inom räckhåll. Klippans kraftsportsklubb vill att Axel ska börja tävla tyngdlyftning. Med teknikträning finns det stora möjligheter att bli bäst i Sverige och även få tävla i OS. Visst hade det varit häftigt om Kvidinge fått en OS-deltagare inom en snar framtid?