Från höstdepp till höstpepp

När hösten och mörkret kommer är det lätt att bli dyster och deppig. Men det finns små saker du kan göra för att mota bort nedstämdheten och få en härlig och positiv höst.

Rör på dig

En skogspromenad räcker för att få effekt. Studier visar att endor­finer är bättre än antidepressiva. Ut och motionera, det gör dig pepp.

Njut av solen

Sommaren är över, men solen finns kvar. Ett snabbt sätt att bli på bättre humör är att exponera sig för solljus. En kvart i solen räcker för att kroppen ska kunna tillverka en lagom dos D-vitamin, som är viktig för att vi ska känna oss pigga och må bra.

Stäng av mobil och surfplatta

Sömnen är viktig för att vi ska kunna fungera normalt och må bra. Mobiltelefoner, surfplattor och tv-skärmar är sömnbovar. Forskning visar att våra sovvanor rubbas om mobilen används precis före läggdags, eftersom produktionen av sömnhormonet melatonin hämmas. Forskning visar även att ångest och oro uppstår av för mycket mobilanvändning. Mobilberoende beror på hormonet dopamin. Dopamin är vår drivkraft och det hjälper oss att välja det vi ska lägga fokus på. När vi sedan utför det dopaminet säger till oss, utlöser hjärnan endorfiner, vilket skapar en känsla av välbehag. Det ingår i hjärnans belöningssystem. Sociala medier är utformade för att stimulera vårt belöningssystem, som bekräftelse från ”tummen upp” på en bild och överraskningsmoment som gör att vi ständigt vill ta upp mobilen för att se vad som har hänt.

Umgås med vänner

När vi mår dåligt har vi en tendens att isolera oss från omvärlden, vilket riskerar att förvandla en mild depression till en djupare depression. Ring de mest optimistiska och positiva vännerna i ditt liv, eftersom optimism och positivitet smittar av sig.

Sov regelbundet

En regelbunden dygnsrytm leder till bättre sömn som är viktigt för ditt välmående.

Ha mer sex

Ett sätt att snabbt få i gång lyckohormonerna är att ha sex. Oavsett om du får dem tillsammans med någon eller ensam, frigörs bland annat signalämnet serotonin, som har antidepressiva egenskaper. Även oxytocin frisätts, ett hormon som dämpar ångest och stress.