Midsommarstång. Foto: Mikael Kristenson / Unsplash

Dans kring midsommarstången

Midsommarstång. Foto: Mikael Kristenson / Unsplash
Foto: Mikael Kristenson / Unsplash

Det är svårt att tänka sig något ”svenskare” än midsommar. 

Vårens spirande växtlighet sägs starta med midsommar, därav den lövklädda midsommarstången. Ett gammalt namn på midsommarstången är majstång som kommer från ordet maja, vilket betyder ”att smycka med löv”. Vi binder kransar, äter jordgubbar och dansar kring stången. Det är en traditionstyngd högtid, då vi gärna vill värna om urgamla seder. 

Själva traditionen att resa midsommarstången är från medeltiden. Midsommarmaten förändras hela tiden och dansen ”små grodorna” dök upp först under tidigt 1900-tal. En felaktig föreställning är att midsommarstången representerar en fallossymbol, den härstammar faktist mer från det kristna korset. Något som hållit i sig genom tiderna är att svenskarna dricker brännvin och sjunger snaps­visor.

Midsommarbål i Danmark

Att tända midsommarbål och dansa kring eldarna är troligen en av de tidigaste mid­sommarsederna. Detta bruk beskrivs av Olaus Magnus under senmedeltid och är kanske ännu äldre än så. I Danmark firar man Sankt Hans­aften den 23 juni med att tända bål. På toppen av bålet ställs en häxa som stoppas med häx­pipor så hon börja ”skrika” när hon brinner upp. Syftet sägs ha varit att skrämma bort häxor och onda andar. Även i Skåne finns berättelser om midsommareldar fram till sent 1800-tal.