Söderåsportalen.se

En plats för kreativitet

Det här är en hyllning till vår hembygd och alla människor som ser till att Klippan med omnejd är en fantastisk plats att leva på. Det sägs att i slutet av 1970-talet växte Klippanpopen fram. I källaren i Kyrksalshuset, i en enkel inspelnings­studio, växte musikföreningen Bombadill fram, mycket tack vare skolans rektor Bo-Ingvar Olsson och sedermera eldsjälarna Mats Pettersson och Anders Pålsson – mer kända som Mats P och Pål Spektrum. Musikskolan med engagerade och duktiga lärare lever vidare i Klippan. Klippans musikkår har varit en viktig del av Klippans kulturliv sedan 1918 och är en del av Klippans musikskola.

Det har arrangerats parkfest med musik i stadsparken sedan 1977, där lokala band fått en scen och ungdomar fått bara vara. Det finns en tillåtande attityd i Klippan, att få skapa och gå sin egen väg. En annan musikscen som varit betydelsefull de senaste åren är Norrehus som gett röst till både lokala och internationella artister. Svenska kyrkan och frikyrkorna har spelat en stor och viktig roll för musiken och samhället. Ett av Sveriges främsta dansband, Callinaz, där Caroline Skaarup är kapellmästare, började som ett lokalt punkband i Ljungbyhed. Det finns alltså en källa av kreativa och begåvade människor som växt upp, blomstrar och utvecklas inom musik och estetik.

Under flera år har Bruksspelet varit en källa till glädje och som gett en positiv bild av Klippan. Lokala förmågor och nationella artister har spelat teater, sjungit och fört vidare traditionen av lokalt bygdespel som spelats utomhus vid pappersbruket. Det senaste tillskottet har varit Leaderprojektet ”Expose it” som gett röst till nya förmågor att ge ut musik. Från Söderåsjournalens sida har vi i över 30 år lyft fram alla goda exempel och alla fantastiska människor som bidrar till att området runt Söderåsen är en fantastisk plats att bo, uppleva, handla och äta hemmavid.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare