Påsken – en traditionsrik vecka

Påskveckan är mer än bara en långhelg. Hela veckan är full av traditioner. 

Dymmelonsdagen – en dag för hyss

I äldre tid inledde onsdagen påskfriden, men det gällde att inte ligga kvar för länge i sängen – då kunde man bli kallad Dymmel­oxen. Påsken var en allvarsam tid som högtidlighöll Jesus lidande på korset och som motvikt till allt allvar hittade folk på hyss för att ha något att skratta åt. På dymmelonsdagen skulle man skriva lappar med något skojigt innehåll, man skulle gärna retas med den man tänkt skoja med. Och så skulle man fästa lappen i smyg på ryggen på ”offret”.

Astrid Lindgren skrev om dymmelonsdagen, ur påsk i Bullerbyn:
”På dymmelonsdagen kom Britta och Anna till mig tidigt på morgonen, för vi skulle göra dymmelonsdagspass, såna där som man sätter fast på ryggen på folk med en knappnål utan att dom vet om det. Vi klippte en hel massa av vitt papper som vi målade roliga gubbar på. På en del skrev vi Arg orangutang och Varning för hunden och sånt där…”

Ordet ”dymmel” kommer från det fornnordiska ordet dymbil som betyder ”träkläpp”. Under 1500-talet ringde kyrkklockorna med ett dämpat ljud från onsdagen innan påsk fram till påskafton då man bytte ut metallkläppen i kyrkklockan till en av trä, en dymmel, därav benämningen dymmelonsdag.

Skärtorsdagen

I de kristna kyrkorna firas skärtorsdagen till minne av den första nattvarden, men i folklig tradition handlar dagen mer om häxor och påskkärringar. Häxor och deras färd till Blåkulla hör till äldre folktro. På senare tid har farliga häxor blivit söta påsk­kärringar där barn klär ut sig och likt Halloween ber om godis när de går runt och knackar dörr. Skärtorsdagen är för övrigt den dag då de flest väljer att handla sin påskmat. Under skär­torsdagen köps det över 80 procent mer mat än under andra torsdagar.

Långfredagen

Långfredagen var tidigare en dag av lidande och tystnad, exempel­vis var offentliga nöjesarrangemang förbjudna i Sverige fram till år 1969. Anledningen var att enligt kristen tradition var det på långfredagen som Jesus avrättades på korset. Det är härifrån tradi­tionen med påskriset härstammar. Långfredagsrisningen gick ut på att far i huset piskade upp barn och tjänstefolk för att påminna om Kristi lidande. Idag är påskriset pyntade med fjädrar, kycklingfigurer och urblåsta dekorerade ägg.