Söderåsportalen.se

Lev, läs och njut av livet

Covid-19 och Corona styr fortfarande våra liv och möjligheterna att resa, uppleva, äta ute och shoppa. Det gäller att ha tillförsikt och tro på att det kommer ut något gott ur detta. När det finns mindre tid åt andra saker upptäcker vi nya saker, som att det finns tid att läsa fler böcker. En bok som känns aktuell i Corona-epidemi­tider är Harry Martinsons bok från 1956, Aniara, som skrevs och kom ut i skuggan av hotet om kärnvapenkrig. Boken är ett stycke världslitteratur som bidrog till att Martinssons fick dela 1974 års nobelpris i litteratur med Eyvind Johnson.

Aniara är en insiktsfull undergångsprofetia som handlar om mänsklighetens undergång, miljöförstörelsen och resultatet av det slutgiltiga kärnvapenkriget. Boken är på samma gång som detta en metafor över livet självt – över den långsamma resan mot den säkra undergången. Det går att läsa in hur vi agerar och tänker idag när vi lever i en pandemi. Martinsson tar upp existentiella frågor som människans ensamhet och utsatthet, hur ledare blir maktfullkomliga under förespegling att det är för allas bästa. Boken väcker många frågor kring vad det är att vara människa, kring vår relation till naturen och planeten, till makt och religion, grupp och individ.

En senare bok som är inne på ett liknande tema är Stephen Kings bok Pestens tid. Här är handlingen att ett militärt forskningsprojekt kallat Project Blue går fel och det sprids en ny superinfluensa över världen. Det finns fler spännande böcker att läsa när det är tomt på kulturella upplevelser och event. Det vi kan lära oss från böckernas värld är att vi måste ta hand om oss själva, vår miljö och omgivning, hjälpa varandra och stötta den lokala handeln. Handla, ät ute och upplev smittsäkert. Vi har en underbar natur kring Söderåsen med fantastiska gårdsbutiker, kaféer och upplevelser. Det finns butiker och en levande handel. Trots allt har vi det bra här. Njut av böckernas värld men glöm inte bort att leva och njuta av allt vi har omkring oss.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare