Har du koll på våra jul- och nyårstraditioner?

Historien bakom trettondagen

Den 6 januari kallas trettondagen eftersom det är tretton dagar efter julafton. Fast enligt den julianska kalendern inföll julafton på det vi idag kallar trettondagen då det enligt berättelsen om Jesusbarnet var då de tre vise männen, Kaspar, Melchior och Balthasar kom till Betlehem. I Danmark kallas trettondagen  ”Helligtrekongersdag”.

Har du ordnat julstock?

Till julafton ska du stoppa in en tjock vedklabbe i vedspisen som du själv har burit in. Ju större desto bättre. Att tända julstocken och låta den brinna hela dagen är en gammal tradition. Julstocken ska helst brinna hela julen och medan den brinner låter vi allt arbete vila. Julen var en farlig tid i bondesamhällets föreställningsvärld. Nätterna var långa och mörka, fyllda med magi och väsen. Att bränna en julstock  skulle ”hjälpa” ljuset att återvända.

Julstrumpans historia

Julstrumpan används framförallt av små barn där de kan få möjlighet att erhålla en tidig julklapp på julaftons morgon. Historien om julstrumpan började redan på 300-talet. Julstrumpan härstammar nämligen från en anglosaxisk gåvotradition som hänger ihop med jultomten,  Sankt Nikolaus som var en givmild biskop i Turkiet på 300-talet. Enligt legenden räddade han tre fattiga flickor från prostitution genom att kasta pengar till dem genom skorstenen. Pengarna landade i en av flickornas strumpor som hängde och torkade efter tvätten, något som har utvecklats till traditionen av att lägga presenter i julstrumpan. Traditionen med julstrumpa kom till Sverige först på 1950-talet och har stannat kvar i många hem sedan dess.

Nyårstraditioner från hela världen

Om du vill få igång dina gäster kan du göra som danskarna och hoppa in året. Danskarna hoppar in i det nya året genom att bokstavligen hoppa från en stol vid tolvslaget.

I Spanien, och i många andra spansktalande länder, börjas det nya året med munnen full av druvor. Att äta tolv druvor vid midnatt sägs bringa lycka till de kommande tolv månaderna. Men du kan inte äta druvorna när du vill. Du måste äta dem vid midnatt medan kyrkklockorna slår tolv slag – en druva per slag.

I många länder har det betydelse vilken färg du har på dina under­kläder på nyårsafton. Om du har blå underkläder kommer du få god hälsa det kommande året. Väljer du gult önskar du dig rikedom och framgång det kommande året. Röda underkläder är tecken på kärlek och romantik medan vita är tecken på fred, harmoni och lycka.