Lindebarnet från Skåne

Saffransbröd och lussebullen har en tusenårig historia i vårt land. 

Människor bakat bildbröd redan på hednatiden, vanligtvis med bilder av gudar. Lussebullarna har inget med Lucia att göra som man kan tro, och som många gör. De bär på en äldre historia. I Sverige började de rika äta lussebullar med saffran mot slutet av 1600-talet. Men det var bara i landskapen runt Mälaren, i Östergötland och på Gotland. När vi började fira Lucia på 1800-talet spreds lussebullarna över hela landet. Varje landskap bakade förr sitt speciella saffransbröd. I Skåne bakade vi lussebröd i form av ett lindebarn, som formas genom att en utrullad sträng deg viks och ändarna virats om varandra till en liggande spiral.

Vad vore julen utan en god saffransdoftande lussebulle eller linde­barn? Testa att göra en klassisk skånsk lindebarn till Lucia. Alla olika former av lussebullar har en sak gemensamt, de sägs hålla onda makter borta, så njut av din lussebulle med ett gott samvete.