Nya krögare på Spångens gästgiveri

Spången ligger vid Rönne å, vid en liten övergång. Här växte det för över 200 år sedan upp en marknadsplats, Spånga Torg. Vid marknadsplatsen byggdes en krogstuga där köpare och säljare kunde besegla och fira sina affärer. 1856 blev Spången ett gästgiveri.

Den anrika gästgivargården har tagits över av krögaren Kaisa Kutila och kocken Kim Lilja. Båda två började som anställda och har sedan i somras tagit över driften av Spångens gästgiveri.
– Kim ansvarar för köket och jag tar hand om allt utanför köket. Vi kompletterar varandra bra och vi brinner för Spången och dess gäster båda två, säger Kaisa Kutila.

Traditionellt och lokalt
Målet med Spångens gästgiveri är att återgå till det traditionella och beprövade med husmanskost till lunch och a´la carte, traditionell husmanskost, smörgåsbord, gåsamiddagar, julbord där allting är äkta och hemlagat. Som gästgiveriet varit känt för genom alla år. Spångens gästgiveri är en plats med mycket historia, ett eget litet museum, som knyter an till Edvard Persson och ”Kalle på Spången”. Ett anrikt ställe som sätter Ljungbyhed på kartan.
– Vi handlar allt det vi behöver lokalt för att gynna andra lokala företag. Vill vi behålla all service och utbud i Ljungbyhed krävs det att vi handlar lokalt av varandra, menar Kaisa Kutila.

Söker personal
De nya krögarna blickar framåt och vill få upp anseendet för Spångens gästgiveri igen.
– Alla gäster vi haft har varit positiva och glada sedan vi tog över, att det blivit ett lyft. Både lokala och gäster utifrån har hittat tillbaka. Nu väntar vi bara på att alkoholtillståndet ska godkännas så att vi får fullständiga rättigheter, berättar Kim Lilja.

Spångens gästgiveri söker nu folk som vill jobba och som brinner för Spången och det lokala på samma sätt som Kaisa Kutila och Kim Lilja.