Klippansoffan som konstverk

  • Östra Ljungby

  • Klippans bibliotek

  • Stadsparken

  • Skateparken

  • Stidsvig

  • Ljungbyhed

I mitten av juni ställdes sex Klippansoffor i betong ut runt om i kommunen.

Östra Ljungby
Den första av Klippansofforna ställdes ut i Östra Ljungby. Konstnären bakom denna soffa är Jasmine Cederqvist och motivet är en hyllning till Marie Fredriksson.

Klippans bibliotek
Jasmine Cederqvist berättade hur målningarna på soffan utanför Klippans bibliotek är inspirerade av naturen och hur löven växer ihop med hennes utställning inne i konsthallen. Det finns även citat från författarna Walt Whitman och William Blake. Soffans
målning är och ska vara fantasifull och ha en lokal anknytning.

Stadsparken
Konstnärinnan Henrietta Kozica har målat två stycken Klippan­soffor, en i Stadsparken och en i Stidsvig. I höst blir det även en tredje, nere vid järnvägsstationen. Om soffan i stadsparken, berättar Henrietta att det fanns många idéer och att färgerna på soffan är inspirerad av St Petri kyrkan och teglet där.
– Formen på mina tegelstenar är efter scenen i stadsparken. Färgerna är gjort efter pärlemor, fick inspiration efter dopfunten som är en stor snäcka inne i kyrkan. Piano, klvaitatur, på baksidan där tangenterna skiftar i olika färger. Musik och färg hör ihop på ett vackert vis, avslutar Henrietta.

Skateparken
Graffitikonstnären Tim Timmey hade fått äran att utforma en Klippan­soffa nere vid Skateparken. Med sin karakteristiska stil och färg har Tim skapat en illusion där ytan har styrt motivet, fåglar som är Tims signum. Soffan har graffitikänsla. Den gula färgen får soffan att synas och för Tim är det viktigt att man blir glad av det han gör. Tim är sådan som person och han vill att hans konst uppfattas som positiv.
– Jag använder starka färger och försöker göra sådant som människor kan relatera till och uppskatta, berättar Tim.

Stidsvig
Henrietta Kozica är konstnärinnan bakom Klippansoffan i Stidsvig. Uppe på höjden kan du sitta och betrakta omgivningen. Soffans motiv är lekfulla och Henriettas alla element från målningen finns med. Det är fullt av detaljer och du kan se naturen i mikroperspektiv när du tittar på soffan. Naturen och omgivningen finns med liksom att Kopparmöllan finns med i helheten.

Ljungbyhed
Dagens sista utsättning av Klippansoffor var i Ljungbyhed. Med en fantastisk utsikt över dammen går det nu bra att sätta sig ned i en Klippansoffa. Motiven är hämtade från Ljungbyhed och har högtflygande bilder.