Henrik bygger värstingbilar

En av Sveriges mest kända bilbyggare är född, uppväxt och bor i Klippan.

Utöver att han själv lagt ner en förmögenhet och oändligt många timmar på sina bilar har han även skapat evenemanget Klippan Car Show som arrangeras sista lördagen i september inne i Klippan
centrum. Henrik Elg brinner för bilar, billjud och fiske!

Brorsans fel
Henrik Elgs väg in i bilvärlden gick via sin storebror Stefan som började med billjud och att Henrik tog över en av hans bilar.
– Även jag började med billjud men det var när jag köpte en Opel Kadett som jag byggde om totalt 4 gånger under 6 år som jag blev känd inom bilvärlden. 2001 tog jag min första pokal med Kadetten. Det sporrade mig förstås och efter det har det blivit ett gift att hålla på och jag hittar nya projekt hela tiden, berättar Henrik.

Ju bättre det gick för Henrik desto fler sponsorer hörde av sig. Ju fler sponsorer desto högre krav på bilbyggandet och att du ska synas så mycket som möjligt på så många utställningar som möjligt.
– Under de här åren har jag och mina kollegor byggt cirka 10 bilar som vunnit priser runtom i hela Norden, förklarar Henrik.

Lyxmercedez
Henriks senaste bil som han ställer ut och tävlar med är en stor bil, en Mercedez Vito byggd i lyxtema. Bilen har en rejäl ljudanläggning, skinninredning med Jaguarstolar, TV, champagnekyl, cigarr- och whiskyhörna och riktigt trägolv i ask. Bilen byggs i plåt och av riktigt hantverk jämförelsevis mot att bygga i plast.
– Jag ville bygga en stor bil med flera säten så att familjen kan åka med i bilen. Bilen har redan fått ett femtontal priser vid olika utställningar, säger Henrik.

Klippan Car Show
För tredje året arrangeras en bilutställning i Klippan centrum som Henrik är med och arrangerar. För varje år kommer det fler som vill ställa ut sina bilar. Att det är en liten bilutställning och att det är mitt i centrum med närhet till butiker och restauranger är uppskattat från utställarna. Det drar mycket folk ner till centrum och det kommer människor som vanligtvis inte besöker bilutställningar.
– Vi vill vill visa upp bilar, premiera andra bilbyggare och få dem att komma hit och visa upp sina bilar. Besökarna blir glada och intresserade eftersom de aldrig sett bilar på det viset förut. Det blir liv och rörelse i centrum under ett antal timmar som gynnar butikerna och restaurangerna och alla som ställer ut tycker det är en lagom dag, förklarar Henrik.

Fritidsintressen
Under 20 år jobbade Henrik som anläggare av sten men det senaste året har han jobbat som bilutrustare. Han blev headhuntad till Bilutrustarna AB i Munka Ljungby och har idag sin hobby som jobb. Vid sidan av jobbet blir det mycket fiske med barnen under sommaren. Den här sommaren har mycket tid gått åt till Bruksspelet där dottern Ida hade en roll och Henrik var funktionär.
– Hela juli försvann till Bruksspelet och under vinterhalvåret blir det mycket ishockey eftersom Ida spelar ishockey i både Åstorp och Rögle. Sen följer vi Rögle på alla hemmamatcher och i år ska vi åka på några bortamatcher med. I år blir det färre timmar i garaget eftersom jag inte har något nytt bilbygge på gång, avslutar Henrik.

Hur mycket tid bilbyggandet än tycks ta är det barnen och familjen som alltid kommer först. Det visar att Henrik klarar av att prioritera och välja rätt saker trots att det är många olika saker som är igång samtidigt. Bilar i all ära men familjen är ändå viktigast, det har Henrik fattat.