Dags att köpa värmepump?

Värmepump är både miljö- och ekonomi­vänliga vilket gjort dem populära.

En värmepump har mängder av fördelar. Den inte bara värmer upp ditt hem på kalla och kyliga vinterdagar, en luft-luftvärmepump kan också användas som luftkonditionering på heta sommar­dagar. Värmepumpar förbättrar också inom­hus­klimatet då de rensar luften från dammpartiklar- och bakterier. Dess­utom är de miljö­vänliga och använder mindre energi än traditionell upp­värmning.

Begränsad livslängd
Värmepumpar har en begränsad livslängd och tre tecken på att det är dags att byta ut värmepumpen mot en ny är att effekten minskat med varierande temperatur som följd. Antingen behöver värmepumpen service eller att bytas ut. Detsamma gäller vid försämrad luftström, märkliga ljud och i vissa fall dålig lukt. Om värmepumpen har ett konstant reparationsbehov är det kanske dags att fråga sig själv om det är värt det. Det blir nämligen bli dyrt i längden och på lång sikt är det mer effektivt att investera i en helt ny värmepump.

Placera värmepumpen rätt
En luft-luftvärmepump passar allra bäst i hus med öppen planlösning eftersom den varma luften då kan cirkulerar fritt. I större hus kan man behöva flera inomhusdelar om man vill värma hela huset, till exempel en på neder­våningen och en på övervåningen. Var värmepumpen placeras har betydelse för hur mycket energi den kan spara i ditt hus.

Anlita certifierad installatör
Sedan år 2009 är det krav på att VVS-installatören måste vara certifierad. Det räcker inte med att företaget har ett certifikat. Installatören ska kunna styrka detta via legitimation.