Gårdsbutik med eget rökeri

En pärla som ligger fantastiskt vackert med Klövabäcken porlande runt butiken och serveringen är Dymöllans ålrökeri.

Tycker du om god mat från havet och vacker natur är det här platsen för dig. Det finns möjlighet att avnjuta maten på plats eller som take away. Det erbjuds även kaffe, hembakade kakor och glass för den som endast vill ta en fika och njuta av platsen.

Besök Dymöllans gårdsbutik för att handla delikatesser av ål, rökta laxar, räkor och goda sillinläggningar mm.
– Vi gör alla sillinläggningar själv. Ålröra och laxröra är oerhört populärt. Räkor och lax, såväl gravad, varmrökt eller kallrökt finns bland kundernas favoriter. Vi har även ett hemligt recept på kokning av svenska kräftor där vårt företag vann första pris för bästa kräftor i Sverige för några år sedan. Vi röker all fisk själv på traditionellt gammaldags vis i våra egna rökugnar, det kräver mer passning men blir en fantastisk produkt, berättar Sisse Sejrbo.

För traditioner vidare
Dymöllan startades av Hans-Jörgen Sejrbo 1974 och är ett familjeföretag som för vidare traditionellt fiskrökeri. Företaget är idag inne på fjärde generationen och har genom åren växt till att idag vara Sveriges största företag som handlar med ål.
– Finns det något mer skånskt och gott än nyrökt ål? Rökeriet lockar även med kallrökt lax och annan fisk och skaldjur, säger Sisse.

Under sommaren när det är högsäsong kommer det besök från förhandsbeställda bussturer som ser till att platserna utomhus snabbt blir fyllda. Dymöllans specialiteter som fisksoppa på lax och torsk är både god och omtyckt. Det är något speciellt att sitta utomhus i det gröna och äta med porlande vattendrag som sällskap.

Där är även möjlighet att fira t.ex. sin födelse­dag där de gemensamt med kunden hittar en lösning för just det sällskapet. Även då med förhandsbokning för bästa resultat.

Rädda ålen
Ålen kommer levande till Dymöllan och är vildfångad där fiskarna innehar licens. Länsstyrelser och Havs- och vatten­myndig­heten arbetar gemensamt för att skydda beståndet av ål. Dymöllan är engagerade i ett stort projekt mellan kraftbolagen i Sverige och Svenska Insjöfiskarena. Projektet går ut på att med specialbyggda lastbilar forsla ålen förbi kraftverkens hinder för vidare färd mot Sargassohavet, som är den enda plats där ålen kan föröka sig. Dymöllans ålrökeri bidrar för att framtida generationer ska ha möjlighet att äta och njuta av ål med gott samvete även i framtiden.