Mattradition och hållbarhetstänk på Bjärhus Gårdsbutik

Bjärhus betyder ”huset vid kullen” och har anor från 1600-talet.

På Bjärhus Gårdsbutik kan du köpa färskt kött och förädlade produkter av ekologiskt nöt och lamm från gården. Det finns även ett brett utbud av egna ekologiska grönsaker och ett stort sortiment av andra ekologiska produkter. Just nu kan du också utforma din helt unika låda med kött. Du beställer den på nätet – och hämtar i butiken.

Allt som den ekologiska och, sedan 1989, KRAV-anslutna gården producerar, säljs genom gårdsbutiken, catering och till grossist. I egna charken styckas och röks helt kött, varmt och kallrökt. Lufttorkade köttdelar och korvar, wienerkorv, falukorv och kallrökt korv fyller disken tillsammans med färska delar från lamm, nöt och gris. Bjärhus Gårdsbutik har fått massor av priser och utmärkelser för sin mat och verksamhet: flera utmärkelser i SM i mathantverk, vunnit SM i Chark och 2014 utnämndes Bjärhus Gårdsbutik till Skånes bästa matproducent av Magasinet Skåne.

Maten från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid, men smakar mycket bättre. Framförallt så känns det bra i magen.
– Allt det som diskuteras just nu, om klimatsmart och hållbar mathållning är något som vi har sysslat med, utvecklat och lärt oss mer om i mer än 30 år, säger Max Persson som jobbar som styckmästare på Bjärhus, och är son till två av delägarna.

Faktiskt är det så att det egna köttet och de egna grönsakerna på Bjärhus är mer än klimatneutrala. Med det menas att produktionen binder mer koldioxid än det släpper ut. Att ta ett aktivt ansvar för landsbygden och driva en verksamhet av detta slag skapar tydliga mervärden – för landskapet, för människorna som bor där och dessutom så skapas det jobb. Bjärhus står för hållbarhet helt enkelt.