Vårens trädgårdsarbete

Mars månad går mot sitt slut och april stundar. Ljuset är tillbaka och dagarna blir allt längre.

Ny trädgårdssäsong
I trädgården börjar årets första blomning komma igång och äntligen kan vi börja påta lite i rabatterna. ”Om mars är torr blir våren vacker” säger den gamla Bondepraktikan. ”Hör man däremot åska i mars så kan det väntas snö i maj”. Men det är ändå mars och vi kan så sakte­liga börja påta i vår trädgård. Privatpersoner, Bostadsrättsföreningar och företag som önskar att ha en fin utemiljö nu när en ny trädgårdssäsong gör entré kan kontakta S Garden.

Vårens gräsmatta
En vintertrött och sliten gräsmatta är en ganska tråkig syn under den avslöjande vårsolen. Låt gräsmattan torka upp ordentligt innan du börjar städa den. Tycker du det är tråkigt att sköta gräsmattan? Låt exempelvis trädgårdsspecialisterna på S Garden göra jobbet eller skaffa dig en robotgräsklippare från Olle W Andreasson Motorverkstad.

Lufta
När gräset tappar kraft får ogräs och mossa lättare fäste. Ett enkelt knep för att lufta marken är att varje vår sticka ner en grepe mellan 5 och 10 centimeter djupt jämnt över hela gräsmattan.

Toppdressa
Toppdressa kan du göra efter luftningen. Syftet är att förbättra gräsmattans hållbarhet genom att tillföra grövre sand eller sandblandad jord. Södra Århults Toppdressing (50L) finns färdig att köpa.

Gödsla
Att gödsla gräsmattan är viktigt! Den blir tåligare och står bättre emot ogräs och mossa. När gräset har vuxit sina första 5 centimeter på våren är det dags att gödsla första gången. Med Algomin gräsgödning eller Skånefrö gräsgödsel tar du bort orsaken till mossan genom att höja jordens pH-värde vilket mossan inte trivs med, och det stärker gräset så det till slut konkurrerar ut mossan.

Bekämpa mossan
Det finns bara ett långsiktigt sätt att bli av med mossa i gräsmattan: gödsla, gödsla och gödsla! Använd även Algomin eller Stroller mossa för att bli av med mossan. Regelbunden kalkning och gödsling är botemedlet mot mossa. En självgående robotgräsklippare klipper lite och ofta – optimalt mot mossa.

Mördarsnigeljakt
Den första mördarsnigeln dök upp i Skåne 1975, och sedan har spridningen skett i en mer eller mindre rasande takt genom åren. Under våren är den bästa tiden att bekämpa dem innan de förökar sig. Ju tidigare du börjar jaga dem desto färre blir de under resten av året. Neudorff Snigel Effekt och Beier Garden Natria bekämpar sniglarna på ett sätt som skonar miljön. När sniglarna äter av Neudorff Snigel Effekt eller Beier Garden Natria känner de mättnad och kryper ned i jorden och dör. Odlar du i pallkragar finns det ”snigelkant” att sätta på pallkragarna som håller sniglarna borta.