Dra nytta av Solen

Dennis hjälper dig med dina solcells-frågor!

Under en solig sommar med elpriser som skjutit i höjden är det en klar fördel att ha solpaneler på taket och producera sin egen el. Dennis Bygg & Montage (DBM) går igenom vad som behövs och vad du ska tänka på när du skaffar solel.

Med solel öppnar sig helt nya möjligheter upp för dig som villaägare. Solel innebär solpaneler på taket, som producerar elektricitet som kan användas direkt i den egna villan. Överskottet som inte används i hemmet kan du skicka vidare ut på elnätet där elektriciteten köps upp av elnätsägare, förklarar Dennis Persson.

Din egen elproducent
Med solel i hemmet blir du alltså din egen elproducent. Elektriciteten du producerar är bättre för miljön än övriga alternativ. En investering i solel innebär dels en besparing på den el man slipper köpa och dels en intäkt för den el som säljs till elnätet.
– Solel är självklart beroende av vädret, men ger oftast ett betydande tillskott oavsett vilken uppvärmning du redan har. Och du slipper oroa dig för ett stigande elpris, säger Dennis.

Solel och luftvärmepump
Tillsammans med en värmepump (luft/luft) får du på årsbasis maximal utdelning av ditt solcellspaket. Pay-off tiden är vanligen 6-9 år, efter bidrag.

DBM installerar dina solpaneler.

Investeringsbidrag
Du kan ansöka om investeringsstöd hos länsstyrelsen och få ersättning (fr.o.m. 2018) med 30 procent av totalkostnaden. Alternativet är att göra ROT-avdrag på arbetskostnaderna.
– Min rekommendation är att välja ROT-avdraget, som dras direkt på fakturan. Söker du investeringsstöd får du återbetala ROT-avdraget i efterhand, om stödet beviljas, berättar Dennis.

DBM
Dennis och hans bror Rasmus har flyttat in i Tullssonhuset efter att de senaste åren haft sin bas i Göteborg och varit runt i stora delar av landet och monterat solpaneler.
– Vi är födda och uppväxta här i Klippan och har våra familjer här så det känns naturligt att utgå ifrån Klippan. Erfarenheterna vi skaffat oss när vi monterat solpaneler runt i landet till olika bolag har vi tagit med oss hem. Därför kan vi erbjuda de främsta solpanelerna till rätt pris och bästa installation, säger Dennis och Rasmus i mun på varandra.

Kom in på en kopp kaffe och få en kostnadsfri konsultation/hembesök samt svar på alla era frågor gällande solceller.


Rätt förutsättningar för solceller

  • Söderläge med 45 graders lutning brukar ses som den optimala placeringen. Men det fungerar även bra med solceller i sydvästlig eller sydostlig riktning. Då får du mindre produktion mitt på dagen, men lite mer på kvällen eller morgonen.
  • Se till att panelerna får så mycket ljus som möjligt. Inga skuggande träd eller andra byggnader ska vara i vägen.
  • En optimalt placerad anläggning brukar ge omkring 200 W per kvadrat­meter. En anläggning på 5 kW bör kunna leverera omkring 5.000 kWH el per år.