Drömmer om Dramaten

Vad hände med dansbandet Willez från Ljungbyhed som kom tvåa i dansbandskampen 2010 efter segrande Elisas? Efter Willez la ner i oktober 2013 har det hänt mycket i sångarens Linus Troedsson liv.

Skådespelare
För Linus Troedsson innebar tiden i Willez att han vid sidan av musiken vikarierade som musiklärare vid skolorna i Klippan och Ljungbyhed, men det fanns en dröm om något mer. Efter Willez gått i graven flytt­ade Linus till Stockholm och började på Calle Flygare Teaterskola och två års förberedande studier inför yrkeslivet eller fortsatta studier. För Linus del så blev det fortsatta studier vid Scenskolan, Teaterhögskolan i Stockholm. Mellan det fanns det tid att jobba på teater Pero i Stockholm.
– Det krävdes flera steg av uttagningar för att få bli antagen till Scenskolan. Tre olika auditions med gallringar där vi från början var 1300 sökande till att vi endast var 12 stycken kvar. Det krävs även betyg för att komma in, vilket jag saknade, men jag fick dispens tack vare att jag hade arbetslivserfarenhet och gjort bra ifrån mig på auditions, berättar Linus

Under åren har Linus skaffat sig film- och teatervana genom att medverka i olika mindre roller vid olika föreställningar och filmer.
– Jag har haft roller vid ”Järnbörd” på Strindbergs intima teater och pjäsen ”Två Punkt Noll” av Jeffrey Jackson på fotografiska muséet. På teater Pero hade jag huvudrollen i Spindelkvinnans kyss av den argentinska författaren Manuel Puig, säger Linus.

Förutom alla teaterproduktioner har det även varit en del mindre filmroller som i exempelvis ”Morden i Sandhamn” som bygger på böckerna av Viveca Sten.
– Det är bra att växla mellan teater och kamera för det ger branscherfarenhet och det är två helt olika spelstilar som kräver helt olika uttryck av dig som skådespelare, förklarar Linus.

Ljungbyhed
Även om Stockholm är platsen där Linus bor idag så finns Ljungbyhed alltid med honom, dels för att familjen och vännerna bor kvar här och dels för att uppväxten i Ljungbyhed format honom och hans värderingar. Om somrarna och vid högtider bär det hem och då träffas kompisarna från Willez igen.
– Ljungbyhed är viktigt för mig, där jag kommer ifrån. Tack vare min uppväxt i Ljungbyhed har jag ett sunt bonförnuft som ger mig en förståelse för att det finns ett liv utanför tullarna i Stockholm. Det ger en personlig insikt med och erfarenhet att kombinera storstadslivet och uppväxten i Ljungbyhed, säger Linus.

Framtiden
Har du kommit in på Scenskolan och börjat göra teater och film är det realistiskt att drömma om de stora scenerna i framtiden. Linus berättar att han arbetar med att göra fel och lära sig av dem för att bli bättre. När du gör fel inser du dina brister och kan korrigera dem för att bli en bättre skådespelare. Linus berättar vidare:
– Dramaten är ett mål och en dröm. Scenskolan utvecklar mig och kan vara en biljett till Sveriges nationalscen. Tänk att få framträda på scen och insupa atmosfären, säger Linus med en drömmande blick…

När vi pratar handlar det mycket om glädje och att arbetet ska vara lustfyllt, men ändå seriöst. Hur viktigt det är med kontakter i branschen, att ha en stor vänskapslista och erfarenheter för att nå ut. Drömmarna om nationalscenen men även om filmproduktioner och drömmen om att vinna en guldbagge för en viktig film. Drömmarna och arbetsinsatsen finns där. Mycket talar för att vi får höra mer om Ljungbyhedssonen Linus Troedsson i framtiden.