Handla julklapparna lokalt

Julhandeln ska locka ett myller av kunder till många butiker. Men bakom de julpyntade skyltfönstren har många företag inom handeln stora lönsamhetsproblem.

E-handel, digitalisering och konkurrens från köpcentrum pressar priserna till allt lägre nivåer. ”Vad bra!” kanske ni tänker – hårdare konkurrens och lägre vinster ger billigare priser för konsumenterna? Men riktigt så enkelt är det inte. Handeln sysselsätter många människor och är arbetsgivare till många ungdomar.

Handeln är också viktig för bygden och besökare. Utan en levande bygd uteblir turisterna och människorna flyttar ut. Handeln har en nyckelroll för söderåsområdets attraktivitet och möjlighet att locka till sig nya besökare och invånare. En misslyckad julhandel kan innebära slutet för många butiker.

Julen är en tid då vi ska tänka på varandra. Tänk då på att julklappar inte bara sprider glädje hos de som får klappen, utan även bidrar till ett livskraftigt lokalt näringsliv. Handlar vi inte lokalt, då finns inte butiken kvar tyvärr. Det är tillsammans vi hjälps åt att hålla varandra uppe.

Vi har julskyltningar i Klippan, Pers­torp, Ljungbyhed och i Tullssonhuset att se fram emot. Passa på att njut av julens ankomst och köp dina julklappar på samma gång. Handla lokalt och stöd din hembygd.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare