Nytt politiskt styre i Klippan klart

Efter många förhandlingar mellan de politiska partierna står det nu klart att Klippan kommer att styras av Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet. Vid en pressträff under fredagen presenterades Hans-Bertil Sinclair (M) som nytt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Johan Petersson (S) blir vice ordförande. Kerstin Persson som varit kommunalråd tar ett steg tillbaka efter förhandlingar mellan partierna och har ingen framträdande roll längre. Den politiska samverkan mellan partierna kom till stånd för att bilda en stabil majoritet. Den politiska samverkan samlar 20 av 41 mandat i kommunfullmäktige.

– Vi har haft kontakt med alla partier utom Vänsterpartiet. Samarbete med SD var uteslutet av flera anledningar och de ser ut att få tomma stolar på sina ersättareplatser redan innan fullmäktige sammanträtt, säger Hans-Bertil Sinclair (M).

En prioriterad fråga blir att lösa socialnämndens utmaningar kring besparingar och underskott.

– Vi konstaterade redan på valnatten att vi står inför ett svårt läge. Vi tappade dessutom en tredjedel av våra mandat. Nu tar vi ett steg tillbaka samtidigt som vi ändå är med och utvecklar kommunen, säger Johan Petersson (S).

De flesta ärenden i Klippans kommun är partierna överens om, även med partierna utanför den styrande majoriteten. SD kommer att få ett stort inflytande genom att de får tillsätta oppositionsråd och posterna som andre vice ordförande i nämnderna.

– Centern vill vara med och fortsätta ta ansvar för kommunen. Någon måste ta ansvar och våra tre partier gör det tillsammans. Det är dessutom lättare att få igenom sin politik i majoritet än i opposition, säger Christer Johansson (C).

Det handlar om att ge och ta i en samverkan. Vi kommer att presentera ett gemensamt handlingsprogram för mandatperioden senare. I de frågor vi är oense får fullmäktige avgöra frågan, avslutar partiföreträdarna gemensamt.