Bowlingsystrar i världsklass!

Under 30 år har Söderåsjournalen aldrig haft två stycken profiler tillsammans. Men å andra sidan, det finns inte några andra inom bowlingvärlden som Jenny och Cajsa Wegner. De två systrarna möter varandra individuellt, samtidigt som de vinner tillsammans, är oskiljaktiga, bäst i världen och bor i Perstorp.

Att det blev bowling beror främst på pappa Michael som drev Perstorps bowlinghall när systrarna var små. Idag driver pappa Michael bowlinghallarna i Tyringe, Tollarp och i Hässleholm.
– Vi är praktiskt taget uppväxta nere i bowlinghallen och började spela i klubb när vi fyllde sex år, berättar Jenny.

Alltid tillsammans
Jenny har alltid gått i bräschen eftersom hon är den äldre systern och de har alltid tränat ihop. Att börja tidigt, skaffa sig bra teknik tack vare en engagerad pappa, som dessutom är bowlingtränare, har sina fördelar.
– Det var först när jag deltog vid junior-EM första gången och tog 4 av 5 guldmedaljer som jag märkte att jag hade talang för bowling, förklarar Jenny.

Att ens storasyster är framgångsrik är för Cajsa en inspiration.
– Vi har alltid tränat och tävlat tillsammans och när Jenny tog sina första guldmedaljer blev det mitt mål att nå dit med. Jenny har alltid varit min förebild sedan vi var små, säger Cajsa.

Fritiden
För den som vill vara bäst krävs det träning och åter träning. När andra ungdomar har fritidsintressen eller går ut och festar så går Jenny och Cajsa ner i bowlinghallen och tränar.
– Bowling upptar all fritid och det har alltid varit bowling. Våra vänner finns i bowlinghallen och jag känner inte att vi valt bort något, säger Cajsa.

Jenny och Cajsa har blivit inofficiella ambassadörer för Perstorp både i Sverige och runtom i världen. De trivs med att ha en lugn plats att komma hem till efter de rest runt i världen på olika tävlingar.
– Vi är vana vid uppmärksamheten och vi är stolta över Perstorp. Även om vi reser mycket till USA, Asien och runt i Europa är det ändå skönt att komma hem till Perstorp, säger Jenny och Cajsa nickar till medhåll.

Men de har fritidsintressen vid sidan om bowlingen. Efter en stund berättar de båda att de försöker titta på olika TV-serier när de flyger och Cajsa gillar att fotografera medan Jenny tycker om att gå på loppis. Det är deras sätt att koppla av och koppla bort bowlingen.

Passionerade
Är du framgångsrik inom en idrott är det svårt att ha en vanligt arbete. Är du damidrottare är det svårt att leva på prispengar och sponsorer utan det krävs att du har en vanlig inkomst med. Både Jenny och Cajsa jobbar halvtid vid varsin förskola.
– När vi tävlar vid mästerskap står förbundet för kostnaderna men vid alla andra tävlingar står vi själva för kostnaderna. Det gäller att prestera annars går det inte runt, förklarar Jenny.

Drivet och beslutsamheten som båda tjejerna visar upp är något som förenar alla framgångsrika idrottare. Det finns en vinnarinställning och passion som är viktigare än all talang i världen. Eller så är det vad talang är. Det skiljer tre år mellan systrarna och hur olika de än är så har de samma inställning till träning och
tävling:
– Så länge jag bowlar ska det vara helhjärtat. Jag vill kunna göra mitt bästa och ha chans att vinna, säger Jenny och Cajsa nickar instämmande.

Foto huvudbild: Albin Lundberg/Adapt Media
Övriga bilder: Wegner privat