Matematiker i huvudet

Bente Brosböl Hansen är född i danska Rörvig och flyttade till Sverige  i slutet av 1980-talet. Då var Bente redan en utbildad krukmakare/keramiker.

Under ett antal år var hon en av tre som på sin tid tillsammans drev Vallåkra stenkärlsfabrik utanför Landskrona. Efter några år med flytt hit och dit hittade familjen ett hus som de hade råd att köpa och som låg fridfullt på toppen av Söderåsen i Klåveröds gamla skola. Keramikverkstaden inredde Bente Brosböl Hansen i en intilliggande byggnad.

Några av Bentes världsmästarpokaler

Världsmästare 19 gånger
På en hylla i keramikverkstaden står en massa pokaler av fajans, bevis på att Bente blivit världsmästare 19 gånger i drejning, vid tävlingarna i Faenza i Italien. Bente Brosböl Hansens varumärke har blivit – förutom en säker form och linje – keramik med dekoration i intrikat geometriska mönster.
– Mönstren har blivit mitt signum. Jag är extra svag för den lite geometriska stilen. Man blir fascinerad av mönstren, några av dem är över tusen år gamla, säger Bente.

Mönstren kommer upp som bilder i huvudet på Bente och det krävs ett system att hålla ordning på allt. Ritningar på väggarna och exakta matematiska uträkningar krävs för att bilda mönstren.
– Jag var värdelös i skolan på att räkna och ställa upp tal, men jag ser det i mina bilder och har allting klart i huvudet. Det har sagts att jag är matematiker i huvudet och drejare i händerna, förklarar Bente.

Krukmakare
Insikten om att bli krukmakare har funnits där sedan tidig ålder.
– Min mor hade en kusin som var krukmakare. Jag tror att jag var sju, åtta år när jag såg honom dreja första gången; han hade verkstad i Nyhavn. Det där ska jag göra en dag bestämde jag, berättar Bente.

I 9:e klass gjorde sedan Bente praktik som krukmakare och fick bekräftat att det var det hon ville arbeta med.
– När vi besökte Bornholm var det deras krukmakerier som fascinerade mig, fortsätter Bente att berätta.

Klassiska mönster
Bentes speciella formspråk har sina rötter i antiken och från den mesopotamiska kulturen men hennes formspråk är tidlöst och elegant. Arbetet med klassiska mönster har växt fram och det exakta och matematiska har gjort Bente känd.

Fler priser?
Bente är för övrigt en av de nominerade till Region Skånes kulturpris i år. I höst får vi reda på om hon blivit årets kulturpristagare och om hon lyckats ta sin 20:e världsmästartitel. Vi håller tummarna för Bente, en frisinnad danska som bor på Söderåsen och vars konstverk förgyller vardagen.