Kulturhus invigt och bowlingsystrar prisade

Nu är det officiellt: Central­skolans aula är numera ett Kulturhus.

– Men många, även jag, lär säkert säga aulan även i fortsättningen, sa kultur- och fritidsnämndens ordförande Anette Lantz i samband med invigningen av Kulturhuset.

Invigningsprogrammet innehöll mingel i foajén, musik med Patrik Dahlins trio, tal av kommunalråd Ronny Nilsson, rektor Andreas Mårtensson och kultur- och fritidsnämndens ordförande Anette Lantz. Dessutom uppträdande av Lilla- och Stora musikalgruppen samt musik av och med Madeleine Bolmgren Thell (fiol) och Emil Nerstrand tillsammans med Peter på saxofon och gitarr.

Symboliskt överlämnades även en nyckel, modell större, av projektledare Bengt Marntell till kommunalråd Ronny Nilsson som i sin tur lämnade den vidare till Anette Lantz som också hon gav den vidare. I hennes fall till Andreas Mårtensson, grundskolechef och rektorn för Centralskolan.

– Jag tar emot den här å Perstorps ungdomars vägnar. Nu gäller det att få ungdomarna delaktiga i verksamheten. Dessutom har vi nu möjligheten att ha skolavslutningen här liksom föreläsningar och konferenser då lokalen har all nödvändig modern utrustning.

Ronny Nilsson tryckte i sitt tal på betydelsen att ungdomar nu har ett alternativ till idrott att ägna sin fritid åt:
– Det känns jättebra att vi satsat pengarna på renovering av aulan. Invändigt är allt klart. Utvändigt är det bara taket kvar och det håller på att bytas. Och kanske kan vi också rentav förlägga kommunfullmäktiges sammanträden i Kulturhuset framöver.

Anette Lantz framförde betydelsen av att lokalen nu är tillgänglighetsanpassad med ramper till entrén och hiss till alla våningsplan och även upp på scen. Dessutom har golvet bytts ut plus att väggar och tak målats.
– Det är hela kommunens Kulturhus. Den är till för alla och med nyrenoverade loger går det alldeles utmärkt att arrangera konserter eller teater.

Jenny och Cajsa kan ni läsa mer om i nästa nummer av Söderåsjournalen.

Kulturskolechef Gunilla Rönnberg har bara gott att säga om Kulturhuset:
– Det är skönt att ha lokalen då vi till exempel kan träna dans, teater och ensemble. Att även ha scenen att kunna gå upp på är också mycket bra då det är viktigt att kunna träna på att står på en sådan också.

Invigningen innehöll även utdelning av prestationspris till bowlingsystrarna Jenny och Cajsa Wegner som samlar medaljer på hög oavsett om de spelar nationellt eller internationellt.
– Jag är mycket nöjd med EM nu senast. Sverige tog elva medaljer och jag tog fyra av dem, sa Cajsa och fick medhåll av Jenny:
– Tycker också EM var en höjdare. Även om jag tog en medalj mindre än Cajsa, sa hon med ett leende.