Träna och håll dig ung

Det finns bara fördelar med fysisk träning långt upp i åldrarna. Inte helt överraskande kanske – du mår mycket bättre och känner dig yngre genom att röra på dig.

Social stimulans
Det är tyvärr alltför vanligt att man blir socialt isolerad när man blir äldre. Att vara ensam är för många minst lika negativt som tobak, alkohol och dåliga kostvanor. Att träna i grupp, eller på ett gym, kan därför även av sociala skäl vara mycket positivt!

Träna på gym
Många gym har speciella träningspass som är anpassade för “seniorer” där man tränar lite av varje anpassat till att man just är “senior”. Sedan är det naturligtvis så att “seniorer” inte är en homogen grupp, det finns ju många seniorer idag som har tränat länge och är väldigt vältränade! Då kan man ställa högre krav på sin kropp.

Aldrig för sent!
Forskningen visar att de procentuella förbättringarna av träning kan vara rent fantastiska långt upp i åldrarna, rentav mycket bättre än när man är ung. Träning motverkar flera av åldrandets sjukdomar (inklusive hjärnans), stärker de viktiga snabba muskelfibrerna, minskar fallrisk och motverkar osteoporos och mycket mer. De flesta seniorer behöver träna hårdare för att bevara hälsan. Genomtänkt styrketräning förbättrar styrkan, koordination och balans.

Funktionell träning
Den funktionella träningen är väldigt viktig för äldre människor. Det stärker balansen, alla små muskler som hjälper till vid olika rörelser och skapar en stabilitet kring bland annat knän, höft och axlar. Men det ställer höga krav på din fystränare. Klippans olika gym har välutbildade tränare för dig som vill komma igång med styrketräningen.