Limfabriken i Stidsvig

I Stidsvig finns bland annat världens största gelatinfabrik, Gelita Sweden (före detta Extraco – fram till 1968 Stidsvigs limfabrik) som tillverkar gelatin av slakteriavfall.

Redan 1896 byggdes den första stenmjölsfabriken efter tysk idé och inspiration. Platsen för fabriken intill Pinnån beror på att det behövdes vattenkraft från en vattenturbin. Fabriken krossade ben och tillvaratog fett och lim. Benmjölet användes till foder och gödsel. 1917 bytte företaget namn och ägare, nytt namn blev Fettindustri AB. Efter flera försäljningar av företaget köpte Extraco upp företaget 1968.

Många i bygden har jobbat eller åtminstone sommarjobbat på Extraco/Gelita. Stora delar av det gelatin som används i svensk godistillverkning produceras i Gelita Swedens fabrik utanför Klippan. Det är Sveriges enda och världens största gelatinfabrik, som tillverkar gelatin.

Alla har rätt till sitt kulturarv och kulturarvet är en del av allmän­hetens intresse. Det ska gå att få offentlig kulturmiljövård som är satt att bevaka kulturhistoriska miljöer också ta sig an de industriella. Fettfabriken i Stidsvig är verkligen en industri som tillhör kulturarvet.