Leonard Anton – Träkonstnären i Klippan

Motorsågskonst, att med motorsåg som verktyg skulptera trästockar till olika saker är bara en av många talanger som Leonard Anton besitter. Hans hantverk går att beskåda i döda trädstammar i strövområdet vid Elfdalen i Klippan.

Flyttfågel
Leonard Anton är född och uppväxt i Rumänien av ryska föräldrar under kommunisttiden när Ceausescu var diktator. Båda Leonards föräldrar var ingenjörer och Leonard studerade ekonomi, men han tog även examen i kriminologi eftersom han ville bli polis. Livet i Rumänien efter revolutionen var ett liv där maffian härskade och Leonard bestämde sig att ge upp planerna på att arbeta som polis och flyttade från Rumänien. Först till Frankrike och sedan vidare till Spanien där Leonard fick jobb inom byggsektorn. Efter ett tag öppnade Leonard egen firma och restaurerade kyrkor och skulpturer förutom byggprojekt. Vid sidan av arbetet studerade han och tog en examen som byggnadsingenjör. Den ekonomiska krisen i Spanien gjorde att det inte gick att driva ett byggföretag och med endast 3000 kronor på fickan kom Leonard till Sverige istället.

Landskrona – Transsylvanien
Första tiden i Sverige blev en kulturkrock. Landskrona centrum var lika mörkt och öde om kvällarna som Transsylvanien i Rumänien.
– När jag började läsa SFI arbetade jag som tidningsbud om nätterna för att försörja mig. När en vän frågade om jag kunde hjälpa honom med hans trädgård fick jag låna en motorsåg och började göra skulpturer. Sen fortsatte jag bara eftersom det är skoj, kan och vill, berättar Leonard.

Efter SFI-studier ville Leonard studera vidare och validera sina egna utbildningar. För att komma in på arkitektlinjen finns det tre vägar; högskoleprov, betyg eller arkitektprov.
– Jag grät när jag fick beskedet att jag blivit antagen. Kom in både på mina betyg och på arkitektprovet som jag fick 799 av 800 poäng på. Det kändes som om livet öppnade en dörr åt mig, förklarar Leonard.

Nya motgångar
Vid sidan om studierna har Leonard fortsatt skulptera trä på sin fritid, främst för barn och som terapi för sin egen skull. Byråkratin i Sverige gjorde att det dröjde innan han fick något stöd från CSN utan hänvisades till att jobba vid sidan om studierna till motsats från sina klasskompisar.

Trots motgångarna har Leonard fortsatt kämpa på och presenterat olika projekt för kommunen.
– Det jag behöver akut är träd att såga i, motorsåg och bensin till motorsågen, säger Leonard.

Leaderprojekt
Hela Elfdalenområdet ingår i ett leaderprojekt där Leonard vill bygga dels en träbro och dels ett vikingaskepp av trä som knyter ihop barns intresse för sin historia och lockar dem att använda sin fantasi.
– Det finns ett behov av att vara traditionell och ta vara på vår historia. Tar vi bort historien tar vi samtidigt bort vår framtid. Traditionell arkitektur är hjärta och själ. Vi människor älskar klassisk arkitektur eftersom det består och får oss att må bra. Ingen blir lycklig av modernismen som är flyktig. Det är konstnärlighet som får dig att känna och bli berörd, utan att behöva förklaras som är konst, menar Leonard.

Företag
Vid sidan av sina arkitektstudier driver Leonard ett eget byggföretag, Edelweiss Skapelser, som bygger allt från trähus till träskulpturer. Bland annat bygger han småhus som inte kräver bygglov, byggda helt i trä och helt unika i sin utformning.

Leonard Anton filosoferar mycket över livet, sagor och mystik. Hans hantverk och konstverk återspeglar hans liv och drömmar. Förhoppningsvis får han möjlighet att skapa något bestående vackert som barn idag och många år framöver kan ta del av och drömma sig bort i.