Mikael Eliasson – Entreprenör, visionär och bostadsbyggare

Det är en kall dag där kylan biter dig i skinnet när Mikael visar runt på bostadsområdet vid Jeans park. Det finns en meditionsträdgård som är gjord av sten från utgrävningarna på området, en stenbänk som det går att sitta ned och vila på. Växterna väntar på vår och sol. 

Ett annat stenparti är Perstorps eget ”Stonehenge” som ger möjlighet att sitta ned i parken där stenarna är stolar. Längs med banvallen är där anlagt ett vattenfall, en anlagd stig som går att gå även med rullator och där återvinning och kretslopp är genomgående. Det går att plocka blåbär och hallon att äta. Allt precis intill husknuten. Vi avslutar med att titta på sopstationen som Mikaels dotter Sara ritat och som Finja varit och fotograferat och lagt ut ritningarna på sin hemsida. 

Berättelsen om Mikael Eliasson har många kapitel. Den unge Mikael som byggde bilar och sydde inredningen till sin utställningsbil själv, tillverkade möbler efter egna ritningar eller som designade och sydde sin frus bröllopsklänning när de skulle gifta sig.

Gediget hantverk
År 2000 startade  Mikael och hans fru ”Existensia – stensättning” som blivit ett  bygg- och fastighetsbolag. Arbetsdagar på 16-20 timmar mer regel än undantag för Mikael.
– Genom att arbeta så mycket själv kan vi spara och få in pengar till att investera och bygga fler bostäder. Jag har kämpat mig fram genom livet och aldrig fått något gratis utan kommer från en fattig familj, förklarar Mikael.

Med en bakgrund som snickare som lärt sig alla byggnadshantverksyrkena är det egentligen en självklarhet att Mikael skulle bygga ett eget bostadskvarter och dottern Sara, som är byggingenjör, har ritat husen och sopstationen. Mikael berättar:
– Intresset för hantverk började när jag var liten och min svåger, som var min idol, arbetade som snickare. Jag lärde mig mycket av honom och jag är genuint intresserad av hantverksarbete.

Jeans park
Det många såg som något omöjligt, det såg Mikael som en möjlighet att bygga hyreslägenheter vid Jeans damm. Marken vid dammen köptes i november 2009 och i december sattes det igång att byggas. All natursten som hittats vid schaktningen har tagits tillvara på. Områdets historia och miljö har behållits i största möjliga mån.
– Vi vill arrendera området kring dammen åt får, getter och höns. Förutom att det ger en känsla av närhet till naturen och landsbygden så är tanken att det kunde överbrygga generationsklyftor. En naturlig mötesplats för gamla och unga helt enkelt. Vi vill även bygga ett trygghetsboende på området, berättar Mikael och pekar ut över området.

Nöjda hyresgäster
Hyresgästerna trivs och stämningen är gemytlig där alla hälsar och månar om varandra. Mikael berättar om hur han och hans fru alltid är tillgängliga.
– Vi har byggt varje lägenhet som om vi själva skulle bo här, vilket vi valt att göra med. Energiförbrukningen är låg, nästan som ett passivhus, dessutom finns det aircondition i alla treor som bidrar till att ge en sval temperatur även under sommarens varma dagar.

2010 fick Mikael utmärkelsen årets företagare i Perstorp. När du besöker bostadsområdet vid Jeans damm så ska du passa på att ta dig tid att se alla detaljer, som gubben som fiskar som Mikael själv svetsat eller hur skönheten i allt runtom kring oss tagits tillvara på. Det är då du förstår vilken otrolig människa Mikael är. En ambassadör för Perstorp och dess utveckling.