Jultraditionen

Under julen är vi som mest traditionsbundna. Men julmaten har förändrats mycket över tid.

Idag köper vi gärna julmaten i matbutikens delikatessdisk, istället för att tillaga maten själva och få massor av mat över. Julbordet är en tradition som ständigt förändras i vad som ska finnas med.

Ordet jul har funnits sedan förkristen tid, men riktigt hur och när julen började firas vet vi inte. I det gamla bondesamhället hörde jul samman med att skörden var bärgad, säden tröskad och slaktarbestyren avklarade. Julen var en tid för vila och återhämtning, men också en tid för fest och glädje. Julens mat var ett välkommet avbrott från vardagens ensidiga kosthållning.

Glögg och brännvin
Ursprunget till julbordet är något som kallades brännvinsbord på 1500-talet. Den äldsta skandinaviska benämningen på julfirandet var att ”dricka jul”. Julölet skulle vara av bästa kvalitet. Idag dricker vi julmust i större utsträckning än julöl till maten.

Glögg har druckits sedan medeltiden som en kryddad och värmande dryck. Det är först i slutet av 1800-talet som den nämns som en speciell juldryck.

Julbordet idag
Julbordet har sina ursprungliga rötter i vikingarnas midvinterblot. Anledningen till att vi har julskinka på bordet är den hedniska asatron och berättelsen om hur asagudarna varje kväll slaktade grisen Särimner som sedan återuppstod på morgonen. Fast julskinka som rätt är relativt ny på julbordet. Förr åts det gädda och ål istället. Köttbullar och prinskorv på julbordet är sentida rätter medan grön-,
röd- och brunkål introducerades på julbordet redan under medeltiden. Pepparkakorna kom till Sverige på 1500-talet och ansågs då vara en delikatess som man bara unnade sig vid festligare tillfällen som julfirandet.

Strax efter första världskriget började det kommersiella julbordet serveras på restaurangerna en eller ett par söndagar före jul. Idag är julbordet populärare än någonsin och utbudet större än någonsin tidigare.