Rädda varenda kotte!

Det finns människor som ställer upp ideellt och gör enorma insatser i det tysta på många håll i landet. En eldsjäl är Carina Johansson från Gillastig som är medlem i Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KFV) och hon har inrett en del av sitt hem till klinik för igelkottsungar.

När jag började rehabilitera djur för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KFV) hade jag ingen aning om att min uppgift var att ta hand om just igelkottar. De kommer till mig från olika delar av Skåne främst via privatpersoner som kontaktar KFV-s jourtelefon. Ibland är ungarna bara några dagar gamla då de kommer hit, då måste de matas varannan timme upp till de är ca. två veckor och så smått kan börja äta själv. De behöver även tvättas och magen stimuleras i samband med varje måltid. Det är mycket viktigt att hålla dem rena, torra och varma. Igelkottsungar blir snabbt nerkylda och uttorkade och kan dö inom loppet av några timmar om de inte får hjälp. Det är därför väldigt viktigt att agerar snabbt om man ser små igelkottar, som är mellan tre och tio centimeter ute under dagtid utan någon mamma i närheten. Det går alltid att kontakta KFV-s lokala jourtelefon på nummer 076-042 60 06 för rådgivning och hjälp, berättar Carina.

Vintergäster
Från mitten av juli till mitten av oktober får Carina in flest igelkottebarn. Förra året ställde vädret till det då det blev varmt långt in på hösten och många kullar föddes därför sent på året. Det innebär att ungarna inte hinner bli stora nog att klara sig över vintern.

Från oktober till april hade jag åtta små vintergäster som behövde hjälp med mat och vatten och värme innan de var stora nog att återgå till ett liv som fria, vilda igelkottar, berättar Carina.

Katastrofhjälp Fåglar och Vilt
Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KVF) är en rikstäckande förening bestående av kunniga eldsjälar som ideellt arbetar för att hjälpa fåglar av olika slag, ekorrar, igelkottar, harar, sälar och andra djur med godkännande från Länsstyrelsen och Jordbruksverket. Det är ett välkänt faktum att igelkottarna minskar i antal över hela landet.

Jag får stor hjälp av Smådjurskliniken Din Veterinär i Helsingborg som tar emot vilda djur som behöver vård. Distriktsveterinärerna har jag också samarbete med, berättar Carina.

Hur kan du hjälpa till?
Först och främst ska du undvika att köra din robotgräsklippare om kvällar och nätter då igelkotten är aktiv. Igelkottar har inget flyktbeteende utan de rullar ihop sig och blir liggande i tron att taggarna ska skydda dem. Sedan klipper gräsklipparen till och då blir det allvarliga skador, ofta med dödlig följd. Använd robotgräsklipparen endast på dagtid. Stöd igelkottprojektet och Carina Johansson genom att swisha pengar till 0761785910, märk insättningen med IGELKOTT Det behövs stöd för att täcka kostnaderna för foder, välling, sjukvårdsmaterial, veterinärvård, drivmedel vid transport och andra förbrukningsartiklar. Idag står Carina själv för kostnaderna.

– Om du ser igelkottar i din trädgård, ge dem absolut inte mjölk. De klarar inte laktosen utan får diarré och riskerar att dö. Vatten kan du sätta ut, speciellt vid torrperioder och eventuellt lite kattmat i form av torrfoder om du vill stödfodra, avslutar Carina.