Högtflygande planer med Bruksspelet i år

Det närmar sig premiärdags för den femte upplagan av Bruksspelet. Med nyskrivet manus och ny musik tar man sig an 1920-talets Klippan. Nytt för i år är ett Leaderprojekt som tilldelats stöd för att stärka besöksnäringen samt vädersäkra tekniken till föreställningen med ett tak.
– Det är en hektisk tid för alla inblandade i Bruksspelet där varje timme är inbokad, berättar projektledaren och initiativtagaren Heléne Lindquist.

Spännande tid
Årets föreställning, Högt flygande planer, är skriven av Annika Kofoed och Bim Wikström med musik av P-O Nilsson. De har valt att sätta Klippan och Ljungbyhed i händelsernas centrum och det blir spännande möten mellan bruksfolk, flygare och husarer. I början av 1920-talet sker stora händelser i världen som kom att påverka livet även för de människor som levde här. Kvinnlig rösträtt är en het fråga, Karl Gerhard uppför sin första revy och Elsa Andersson blir landets första aviatris.
– Det var en spännande och händelserik tid och Klippan ligger i framkanten. Vi ska vara stolta över vår historia och alla modiga och spännande personer som levde här och påverkat historien på olika sätt, menar Heléne.

Fantastisk ensemble
Årets medverkande av Bruksspelet innehåller många guldkorn. Först och främst alla lokala förmågor från Teater Amabile, därtill kommer ett noga utvalt gäng hämtade från de stora teatrarna i Stockholm och Malmö. Stefan Clarin, som är med för tredje gången, såg vi i den bejublade uppsättningen av Jersey Boys på China Teatern, Frida Bergh har gestaltat Kristina i Kristina från Duvemåla på Cirkus, Thérèse Andersson Lewis fick en Guldmask för sin roll som Mimmi i Rent och Andreas Eldeen har vi sett i titelrollen i Jekyll och Hyde på Malmö Opera. Det är som Heléne beskriver det, en magisk blandning av både proffs och amatörer.

Stolt över vår bygd
Spelplatsen, Pappersbruket, är en enastående plats att uppleva teater på. Det är en kultur­historiskt unik fabriksmiljö där det sedan 1573 tillverkats papper.
– Det går nog inte att få en liknande upp­levelse någon annanstans. Vår mötesplats ger människor möjlighet att träffas över generationsgränser och för alla som arbetat på Bruket ges en chans att få träffas och prata gamla minnen. Historier berättas både från scen och salong, samtidigt som vi är med och skapar ny historia. Det är fantastiskt att få vara en del av och få uppleva allt detta, berättar Heléne.

Bruksspelet är mer än en föreställning, man kan säga att det även är en historielektion där du lär känna din bygd och hur det var förr. All rekvisita är tidstypisk och det är ett stort arbete att samla in den. Som tur är finns det gott om hjälpsamma händer, utan dem hade det varit omöjligt att genomföra.
– Klippans kommun är verkligen fullt av underbara människor och entusiaster som lyfter föreställningen och bidrar med kunskap, saker och energi på alla möjliga vis. Bruksspelet gör vi tillsammans, avslutar Heléne.