När Perstorp sattes på världskartan

Året var 1918 och företaget hette Skånska Ättikfabriken. Det nya materialet började snabbt att användas inom en rad områden. Bakom den första plasten, isoliten, stod indiern Innanendra Das Gupta som var anställd på företaget.

Das Gupta kom till Perstorp 1917 och vid sidan av sitt arbete med läkemedel började han experimentera med det som skulle bli plast, först Indolack och sedan Isolit. Das Gupta är först att plastlackera en bokhylla. Bokhyllan var för övrigt tillverkad vid snickerifabriken i Klippan. 1917 lanserades den första plastprodukten, ett handtag för strömbrytare. Därmed var Nordens första plastfabrik född. Här är historien bakom framgångssagan Perstorp.

Karpar
1867 flyttade Carl Wendt in vid skogs- och jordbruksegendomen Gustafsborgs Säteri. Han var en nytänkare och lät dämma upp vattensjuka områden för att börja med fiskodling. Karpdammarna är sammanlänkade med varandra genom åar som kunde dämmas upp och tömmas på vatten för att att sedan håva upp alla karpar. Karpen såldes sedan till främst Tyskland. Idag finns det endast en karpodling kvar i Sverige i Aneboda utanför Lammhult. Det var faktiskt Carl Wendt som startade den med.

Skånska Ättikfabriken
Carls son, Wilhelm Wendt, utbildade sig till civilingenjör i kemi vid Tekniska Högskolan i Stockholm. När han kommer hem till Perstorp igen startar han, år 1881, ”Stensmölla kemiska tekniska industri” som producerar ättiksyra, tjära, träkol och träsprit. Perstorps Ättika blir snabbt en framgång, samtidigt som Carl Wendts karpar och virke säljs och transporteras långa vägar via den nyanlagda järnvägen.

Konflikt med facket
Arbetsförhållandena vid den här tiden är svåra med dagens mått och Wilhelm Wendt styr bruket ensamt samtidigt som han arbetar i fabriken. Efter första världskriget håller Europa på att bygga upp en egen industri och lönsamheten är dålig samtidigt som staten straffbeskattar företagen. Fackföreningar har bildats och revolutionen i Ryssland skapar oro i omvärlden. Efter flera korta strejker påbörjas en nio månaders lång konflikt fackföreningen år 1924. Det påstås att Wilhelm Wendt avlider i en av fabrikerna men sanningen är att Wilhelm dör hemma i sin säng en morgon efter flera månaders hårt arbete i fabriken trots att han var 70 år fyllda. Han slet ihjäl sig av hårt arbete helt enkelt. Wilhelms äldste son Otto övertar ledningen av företaget och arbetarna går tillbaka till arbetet. Det är en dramatisk tid och det är då det föds skrönor så som att Wilhelm skulle avlidit ensam på golvet i sin fabrik förgiftad av kolmonoxid.

Plastindustrin
Vid andra världskrigets slut 1945 är Perstorp Skandinaviens största plastindustri. Namnet Perstorp är gångbart över hela världen och är förknippat med framtidstro och utveckling.
Sverige är en av föregångsländerna inom plastdesign bland annat tack vare prins
Sigvard Bernadotte som var en av de första som började använda plast inom design och konst. Den berömda telefonen ”Kobran” som tillverkades av Ericsson härstammar också från den tiden.

Perstorp AB
Företaget utvecklas under dessa år till ett modernt storföretag och byter 1966 namn till PERSTORP AB. Den nya logotypen baseras på det alkemiska tecknet för ättiksyra, företagets första kemiska produkt. En viktig grund är att den första plasten i Sverige tillverkades just i Perstorp och att många välkända plastprodukter har kommit från företagen i Perstorp.