Okänd världskändis…

Carita Boronska, vem är det? Det kanske många tänker men det finns anledning till att veta vem Carita är, det förstår du snart.

Ute i det grönskande Röstånga vid foten av Söderåsen med en rinnande bäck i sin trädgård bor Carita Boronska, musiker, artist, sångerska, filmkompositör och sångpedagog som är mer känd utomlands än vad hon är i Sverige. Faktum är att hennes dotter Liv kanske är mer känd än Carita i Sverige. Liv är barnskådespelerska och spelade den 8-åriga versionen av huvudrollen ”Li” i serien ”Spegelvänd” som sändes på barnkanalen och på UR-play. Som 6-åring fick Liv sin första roll i tv-filmen ”Hitta Bort”.

Globetrotter
Hemmet i Röstånga är bohemiskt och kulturellt med konst på väggarna och böcker och skivor i hyllorna fast det är ombonat och mysigt med en hemtrevlig känsla. Carita fingrar lite ovant på sin kaffekopp när hon börjar berätta om hur hon föddes i Uppsala, växte upp i Örebro, gick folkhögskola på Jylland för att flytta till Köpenhamn, utbildad på Berklee College of Music, Boston, USA innan hon flyttade till Spanien och slog igenom som artist, bildade familj i Paris innan hon hamnade i Röstånga. Närheten till mamma Lucia, som fått Klippan kommuns byggnadsvårdspremium för renoveringen av Ängaröds gård, gjorde att hon bosatte sig i Röstånga.

Carita driver The Tonetailor (www.thetonetailor.com) samtidigt som hon arbetar som sångpedagog vid Landskrona dansstudio.

– Det är inte många som känner till mig här i Sverige utan min karriär har varit utomlands. Trots att jag bott utomlands i många år trivs jag i Röstånga, det är speciellt här med alla konstnärer och musiker. Det har även flyttat hit många barnfamiljer. Samtidigt saknar jag Spanien och den lättsamma mentaliteten, allt är inte lika allvarligt där som här. Fast det finns många fördelar med att bo i Röstånga, det är lugnt och skönt vilket ger utrymme att vara kreativ och skapa.

Filmmusik
När Carita bodde i Spanien slog hon dels igenom i TV när hon hade huvudrollen i en mobiltelefonreklam där hon sjöng Gloria Gaynors ”I Will Survive” och dels med sin filmmusik i ”Living It Up” där Salma Hayek spelar huvudrollen. Efter det låg Carita på förstaplats på spansktoppen och fick fortsätta spela in filmmusik. Kreativiteten och skapandet tillsammans med spontaniteten fick henne att lämna allting för kärleken och flytta till Paris där dottern Liv föddes. Närheten till sin egen mamma och att ge Liv en trygg uppväxt gjorde att Carita och Liv hamnade i Röstånga. Faktum är att Liv går på Sveriges bästa grundskola, Midgårdsskolan i Röstånga, vilket är en enorm trygghet. Barns uppväxt som filmen ”Eres Mi Heroe” (You’re my hero) handlar om, gjorde Carita musiken till. Filmen var kritikerrosad och belönades dessutom med pris i Spanien och förutom fin kritik från tidningen Variety i USA har Carita även belönats för musiken av The Park City International Filmmusic Festival med”The Silver Medal Jury Price”. Carita har komponerat musik till sammanlagt 3 lång-filmer och ett flertal kortfilmer.

P4 nästa
Nästa projekt är att skicka in musik och delta i årets ”P4 nästa”. Carita har rösten, musiken och begåvningen på sin sida. Det är svårt att nå ut i dagens Sverige med musik om du inte redan är känd.

– Om man likt jag, spelat och sjungit jazz i Spanien och spelat in filmmusik, är det svårt att nå ut i bruset. Just nu håller jag och spanske Israel Sandoval, som är en fantastisk gitarrist, låtskrivare & producent på att spela in nya låtar tillsammans. Det känns otroligt spännande, givande och helt rätt! Förhoppningsvis kan dessa nya låtar även nå ut i Sverige framöver.

Ett av rummen i huset fungerar även som inspelningsstudio. Inne i rummet hänger det utmärkelser på väggarna, men de är uppsatta i anspråklöshet.. Det är talande för Carita och vem hon är. Det som betyder mest för Carita är dottern Liv, utmärkelser på papper betyder ingenting utan det är allt det nya outforskade i framtiden som är intressant och lockande. För två konstnärssjälar finns det inga gränser. Jag är säker på att fler kommer att höra talas om Carita Boronska och hennes dotter Liv framöver. Kom ihåg var ni läste det först!