Bränneriet i Snälleröd

Bland tvättstreck och potatis

Fattigmansspisen i Färingtofta kyrka

Klippans kommun gömmer många juveler och bär på en rik historia. Det berättas många roliga historier om vad som hänt, sagts och gjorts genom åren i kommunen. Både kända och okända profiler har bidragit till skratt och trivsel, för det är vad Klippan är – gemenskap. Vi bygger gemenskap genom att skratta ihop och ha en gemensam berättelse ihop.

Snälleröds säteri är en av de platser som är värt att besöka i Klippans kommun. Kör genom Färingtofta och du kommer till Snälleröd. Säteriet har gamla anor och stod klar år 1795. Innan det blev ett säteri var det ett järnbruk som Karin Lycke drev som det än idag finns spår av. Järnbrukets tid finns dokumenterad i form av en fattigmansspis som står inne i Färingtofta kyrka.

Genom åren har säteriet varit både skola och ålderdomshem men även ångbränneri för tillverkning av brännvin. Eric Berntsson och hans fru Sophie tilldelades 2012 kommunens byggnadsvårdspremium för sin varsamma restaurering av gårdens boningshus och sidobyggnader.

En historia jag fått höra talas om är när säteriet köptes av Bror-Eric Berntsons och upphörde att vara ett ålderdomshem så ville inte en äldre farbror vid namn Valfrid Kron flytta från ålderdomshemmet utan han fick lov att bo kvar i en sidobyggnad.

När Bror-Eric Berntson hade finbesök från Stockholm och ville visa upp sitt säteri möttes de av Valfrids Krons mindre väl tvättade underkläder upphängde på ett klädstreck vid infarten. Herr Berntson uppskattade inte upptåget.

Som ångbränneri finns det många historier om hur bönderna som lämnade potatis för brännvinstillverkning låg under kranen för att suga i sig dropparna av brännvin som tappades från kranen. Brännvin är enkelt uttryckt odestillerad vodka för den som undrar.

Upptäckten att det gick att göra brännvin av potatis stod grevinnan Eva Ekeblad för. För upptäckten invaldes hon som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien. Upptäckten att bränna brännvin av potatis medförde att odlingen av potatis ökade från mitten av 1700-talet och hembränningsapparaterna puttrade överallt i landet med stora alkoholproblem som följd. Det positiva i utvecklingen var att man samtidigt insåg att det faktiskt gick att äta potatisen också…

1991 gav familjen Berntson på Snälleröds Säteri nytt liv till brännvinstraditionen i trakten och har sedan dess utvecklat snaps och glögg under varumärket Snälleröds. Snälleröds snaps görs utifrån gamla beprövade metoder. Att avnjuta en Snälleröds snaps är ett alltså sätt att hylla traktens stolta kvinnor, män och bönder som skapade bränneri-
traditionen.