Den lilla trycksaken…

I din hand håller du Söderåsjournalen, en trycksak som i storlek brukar variera mellan 24 och 32 sidor. Det är sådant som vi här på Adapt Media sysslar med – trycksaker. Text och bild tryckt på papper och annat material har före-kommit sedan Johannes Gutenbergs dagar på 1450-talet. Vi var inte först, och är inte störst…

Gutenberg och Kina
Men Gutenberg var heller inte först, faktiskt. Tusen år innan honom tryckte man i Kina böcker med en teknik som liknade den som Gutenberg utvecklade. I Kina tryckte man dock varje enskild boksida från en träplatta som skapats av en skicklig träsnidare. Guten-berg använde istället en teknik där typer för varje enskild bokstav gjordes, som sedan fogades ihop till meningar, och bildade bok-sidor. En färdig sida hamnade sedan i en tryckpress och mångfaldigades. Gutenbergs mest kända trycksak var en bibel på 1286 sidor.

Omfång och format
Biblar är kanske de mest omfångsrika böckerna som finns och än så länge har inte Adapt Media tryckt någon sådan. Men den dagen kommer kanske, vem vet? Mindre trycksaker har i alla fall levererats från maskinerna i vårt tryckeri. Foldrar, broschyrer, föreningstidningar, lagerkataloger, manualer och en del smått och gott trycks här. Vi trycker en del visitkort; är det den minsta trycksaken?

Vykort
Något som inte trycks särskilt mycket idag är vykort, även det en liten trycksak. Vykortens glada dagar tycks vara förbi. I slutet av 1800-talet lanserades ”brefkortet”, ett kort som var billigare att skicka än ett vanligt brev. Många brev innehöll ingen personlig eller privat information och idén att man skulle kunna skicka ett enkelt brevkort med en kortfattad hälsning lanserades omkring 1870. Man slapp kuvert, brevpapper och sigillvax och portot blev så småningom bara hälften så mycket som för ett brev. Efter något decennium kom så ”brefkort med vy”. Man kunde ha en illustration eller ett foto på ena sidan; brevkortet blev ett vykort. Vykortets popularitet ökade framför allt när man kunde sända en hälsning med ett foto från den miljö som man befann sig i. När semesterresorna till södra Europa ökade efter andra världskriget fick många svenskar en hälsning med ett foto på en strand och ett hotell. På hotellet fanns ett kryss, ”här bor vi”.

Som mest skickades det inom Sverige 48 miljoner brevkort 1904. Då hade landet en befolkning på 5,2 miljoner människor. Även om motiven var många så visade vykorten ofta upp gator och torg, kyrkor, hotell och andra större, offentliga byggnader.

Blomgren & Sjövall
Stora vykortsförlag startades av fotografer och tryckare. Axel Eliassons konstförlag, Almquist & Cöster och Pressbyrån var några av de största företagen som producerade mängder av vykort under 1900-talet. I Klippan fanns liksom på de flesta större orter fotografer och pappers- och bokhandlare som hade en omfattande vykortsproduktion. Axel Blomgren som var aktiv från 1897 till 1955 gav ut mängder av vykort. Även fotograf Nils Sjövall, som hade butik på Storgatan, gav ut vykort.

Topografiska motiv
Tack vare möjligheten att producera vykort blev stora delar av Klippan dokumenterat genom fotografier. Blomgren, Sjövall och några till letade upp motiv för sina topografiska (”ortbeskrivande”) vykort: torghandel, Åby marknad, Tingshuset, Storgatan från väster, Storgatan från öster, Pappersbruket, Läderfabriken och mejeriet, Klippans skolor och mycket, mycket annat. I synnerhet Axel Blomgren var aktiv som fotograf av offentliga miljöer.

Flygfoto
På 1920-talet befruktade två tekniker under stark utveckling varandra – flygteknik och fotografi ledde till att vykort med flygfoto började säljas. Att kunna se sin hemstad eller hemby från ovan är än i dag ett stort nöje för många. Under några decennier flygfotograferades stora delar av Sverige regel-bundet.

Så här i efterhand, när hälsningar genom vykort har ersatts av mejl och facebook, kan vi vara glada över att Axel Blomgren, Sjövall och deras vapendragare hade kameran med sig då och då. I synnerhet Blomgren lämnade en mängd foton och vykort efter sig; ett sant nöje att kika på dessa kort och drömma sig bort till en tid som passerat för länge sedan!

  • Flygfoto Allégatan, Klippan

  • Vykort, Stidsvigs läskedrycksfabrik.
    Foto: Axel Blomgren

  • Vykort, Klippan från Bjersgårdsvägen. Foto: Axel Blomgren