Tomteritt genom Ljungbyhed på Julafton

I juletid kommer traditionerna tätt, det vet vi. Åsbo Ryttarförening håller på sina, så även i år blir det Tomteritt på julafton i Ljungbyhed. Ritten avgår kl 9.00 från föreningens anläggning på Herrevadskloster. Under ritten stannar man vid Spångens Gästgivaregård och på Torget i Ljungbyhed.

– Tomteritten har funnits i 63 år, berättar Ulla Herner, en av arrangörerna i Ryttarföreningen. Det brukar vara 30-40 hästar som deltar, vädret på julafton avgör hur många vi blir. Många olika typer av hästar och ekipage deltar. Det är ponnyer och stora hästar, med eller utan vagnar. Och naturligtvis är alla ryttare och kuskar julklädda. En del klär även sina hästar i juldräkt!

Längs vägen bjuder man barnen bland åskådarna på gottepåsar, sponsrade av Ljungbyheds Köpmanna- och Företagareförening. Du behöver inte vara medlem i Ryttarföreningen för att deltaga. Har du häst så letar du bara upp en passande tomtedräkt, sadlar din Brunte och ansluter till Tomteritten! Julafton var det, start ridhuset kl 9.00.